banii.jpgAproape o jumătate din cele 4,237 milioane lei primite de primăriile din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru plata arieratelor va fi returnată la bugetul de stat deoarece unităţile administrativ-teritoriale nu au prezentat documente justificative pentru a încasa aceşti bani.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Maria Biriş, a precizat miercuri că au fost depuse în total 18 cereri din partea a 13 primării, dintre care au fost respinse trei – una a comunei Rebrişoara, pentru că nu a respectat termenul limită de depunere a cererii, şi câte una de la comunele Tiha Bârgăului şi Sânmihaiu de Câmpie, pentru că nu erau respectate normele de aplicare a Ordonanţei de Guvern 13/2012.

În schimb, au fost aprobate cereri însumând 2,379 milioane lei de la comunele Rebrişoara, Şieuţ, Chiuza, Runcu Salvei, Miceştii de Câmpie, Leşu, Budeşti şi oraşul Sângeorz Băi – câte o cerere, comunele Sânmihaiu de Câmpie şi Livezile – câte două cereri şi comuna Bistriţa Bârgăului, cu trei cereri.

Bistriţa Bârgăului este, de altfel, primăria care va încasa cea mai mare sumă, de 499.930 lei, pentru a plăti datoriile acumulate. Primarul comunei, Vasile Labă, spune că banii vor acoperi lucrări efectuate la drumurile comunale şi forestiere, cofinanţarea unor proiecte pe fonduri guvernamentale şi datorii către firmele de la care au fost închiriate utilaje.

Prin OG 13/2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul în curs s-au aprobat sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Scopul alocării acestor sume a fost achitarea arieratelor înregistrate în contabilitatea unor unităţi administrativ-teritoriale şi instituţii publice din subordinea acestora, rezultate din relaţii cu operatori economici, furnizori de bunuri, servicii şi lucrări. AGERPRES