flutur_gheorghe_2008.jpgPresedintele Consiliului Judetean Suceava,
Gheorghe Flutur, a declarat ca Suceava va primi aproximativ 40% din cei 11,8 milioane de euro alocati de UE pentru zonele afectate de inundatiile din vara anului trecut.

Gheorghe Flutur a informat ca Parlamentul European a decis alocarea sumei de 11,8 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE, pentru refacerea infrastructurii in cele cinci judete afectate de inundatiile din iulie 2008.

Presedintele CJ Suceava a spus ca fondurile alocate de UE sunt „foarte necesare” judetelor Maramures, Suceava, Botosani, Iasi si Neamt, precizand ca a purtat discutii cu premierul Emil Boc pe tema grabirii procedurilor de distribuire a banilor, astfel incat sa ajunga cat mai repede in aceste zone calamitate. Flutur, care a prezentat, in fata Comisiei pentru bugete a PE, situatia zonelor afectate de inundatii in vederea sustinerii acestui sprijin financiar, a spus ca a primit din partea presedintelui comisiei, Reimer Bege, o scrisoare in care acesta a apreciat prezentarea ce a avut rolul de a convinge europarlamentarii de necesitatea acestei alocari financiare. Presedintele CJ Suceava a precizat ca sumele alocate de Parlamentul European vin in completarea fondurilor alocate de autoritatile locale si guvernamentale pentru refacerea infrastructurii puternic afectate de inundatiile din vara anului trecut.

Parlamentul European a aprobat, pe 11 martie, primul proiect rectificativ pe anul 2009, in care se solicita mobilizarea sumei de 11,8 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE (FSUE), in urma efectelor inundatiilor care au afectat Romania in iulie 2008. In document se arata ca 241 de localitati din judetele Maramures, Suceava, Botosani, Iasi si Neamt, cu o populatie totala de 1,6 milioane de locuitori, au suferit in mod direct in urma catastrofei ce a distrus partial sau total locuintele si culturile agricole. Pe 24 februarie, Comisia pentru bugete a PE a organizat o audiere cu autoritatile locale si regionale implicate din Romania, pentru a evalua consecintele inundatiilor si efectele mobilizarii Fondului de solidaritate al UE.