Judeţul Satu Mare va avea două sisteme de protecţie antigrindină

Judeţul Satu Mare va avea două sisteme de protecţie antigrindină, unul din fonduri europene, implementat de către administraţia judeţeană, şi unul construit de Ministerul Agriculturii, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba.

“Vor fi reţele complementare, deoarece reţeaua lor e proiectată pe altă înălţime de acţiune decât cele proiectate de către Ministerul Agriculturii şi vor fi sincronizate. Între timp am luat legătura şi cu unitatea naţională de coordonare şi o să fie un punct de comandă în zona noastră. Eu sper să fie cât mai repede acest sistem că e nevoie foarte mare. O să fim singurul judeţ din România care o să fie protejat inclusiv în zonele urbane. Ministerul Agriculturii protejează exclusiv suprafeţele agricole”, a spus Pataki, în şedinţa CJ.

Proiectul implementat de CJ prevede realizarea unui sistem transfrontalier de apărare în judeţele Satu Mare şi Szabolcs Szatmar Bereg din Ungaria. În judeţul Satu Mare vor fi montate 40 de tunuri care vor împrăştia în aer particule de iodură de argint în cazul avertizărilor pentru grindină. Valoarea totală a proiectului este de aproape 2 milioane euro, din care părţii române îi va reveni aproximativ 1,3 milioane euro. AGERPRES