Judeţul Galaţi va avea în 2019 un depozit şi o linie de sortare a deşeurilor de 13 milioane euro

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Coste Fotea, a declarat că pe 25 octombrie s-a început procedura de achiziţie pentru depozitul şi linia de sortare a deşeurilor de la Valea Mărului, investiţie în valoare de aproximativ 13 milioane de euro care va deservi întregul judeţ şi va fi funcţională în 2019. Potrivit sursei citate, depozitul de la Valea Mărului va avea o capacitate de stocare de un milion de metri cubi şi va putea fi folosit pentru perioadă de peste 20 de ani.

Obiectivul este are o suprafaţă de amplasament de 15 hectare şi o suprafaţă construită de 1.921 metri pătraţi. Vor fi amenajate drumuri interioare, platforme betonate, un spaţiu de recepţie deşeuri, o clădire administrativă, un garaj şi service auto, o hală de sortare cu linie tehnologică pentru sortarea manuală organizată pe 12 posturi dispuse de o parte şi de alta a benzii rulante, o staţie de spălare, un sistem de colectare şi ardere biogaz, un sistem de colectare şi epurare levigat.

“S-a finalizat proiectul pentru depozitul de deşeuri menajere de la Valea Mărului şi pentru staţia de sortare de la Valea Mărului. Am primit avizul favorabil de la Jaspers, comisia care avizează şi finanţează proiectele pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare. Am obţinut avizul de la autoritatea de management din subordinea Ministerului Mediului şi în şedinţa de marţi a CJ vom aproba indicatorii tehnici astfel încât în perioada noiembrie 2017- februarie 2018 să putem să facem procedura de achiziţie pe care am lansat-o pe 25 octombrie. Sper, cu puţin noroc, să nu fie probleme şi impedimente la procedura de achiziţie, să începem lucrările în aprilie 2018, ca în 2019, aşa cum am promis, să fie funcţional depozitul de deşeuri şi linia de sortare”, a spus Fotea.

Cele două obiective fac parte dintr-un proiect integrat de management al deşeurilor la nivelul judeţului în valoare totală de 60 milioane euro, din care contribuţia CJ Galaţi este de 2%.

“Sistemul de management integrat al deşeurilor este un proiect de anvergură, de aproximativ 60 de milioane de euro, care include o staţie de tratare mecano-biologică şi o linie de sortare, la Galaţi, o staţie de compostare la Tecuci şi o linie de sortare şi o staţie de transfer la Târgu Bujor. În proiect sunt prevăzute şi pubele pentru cetăţeni, mai puţin pentru cei care stau la bloc, maşinile din comune plus containere mari de transfer de la o localitate la alta. Adică, va fi un sistem de management integrat al deşeurilor complet”, a precizat Fotea.

În prezent, după ce în luna iulie groapa de gunoi “Rateş” de la Tecuci a fost închisă, pentru că nu mai corespundea normelor europene, în judeţul Galaţi mai funcţionează doar un singur depozit de gunoi conform – cel din municipiul Galaţi, care colectează deşeurile din oraş şi din cinci comune limitrofe – Şendreni, Smârdan, Vânători, Braniştea şi Tuluceşti.

Celelalte 60 de localităţi din judeţ transportă gunoiul la groapa privată “Muchea”, de la Brăila, unde plătesc 43 de lei pe tonă, plus costurile cu transportul.

Recent, societatea care administrează groapa de gunoi de la Brăila a transmis notificări către toate primăriile că nu va mai primi gunoiul după data de 31 octombrie, când se termină contractul dintre societate şi primăriile din judeţ, dar preşedintele CJ, Costel Fotea, a dat asigurări că în continuare deşeurile vor putea fi transportate tot la depozitul de la Brăila.

“Primăriile din judeţul Galaţi nu vor rămâne cu deşeurile menajere în curte. Ca şi până acum, le vor duce la acelaşi depozit de deşeuri menajere. Nu se va bloca judeţul, aşa cum cred unii, nici cum şi-ar dori alţii. Vestea bună este că primarii şi primăriile vor putea, în continuare, să depoziteze gunoiul în acelaşi loc, unde l-au dus şi până acum”, a spus Fotea.

El a mai precizat că spre groapa din judeţul vecin se duc lunar din judeţul Galaţi aproximativ 2.600 de tone de deşeuri menajere. AGERPRES