Judeţul Covasna este pe primul loc în Regiunea Centru în privinţa sumelor atrase pe cap de locuitor prin POR

sandor_tamas1.jpgJudeţul Covasna se situează pe primul loc la nivelul Regiunii Centru în privinţa sumelor atrase prin Programul Operaţional Regional (POR), cu aproape 330 de euro pe cap de locuitor, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, printre cele mai importante proiecte finanţate din fonduri europene se numără reabilitarea DJ 121, ce face legătura între staţiunea Covasna şi municipiul Târgu Secuiesc, unde s-au investit peste 11 milioane de euro, consolidarea, modernizarea şi echiparea cu aparatură medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, care se va încheia la sfârşitul acestui an, şi proiectul de gestionare unitară a deşeurilor, aflat în derulare, ce vizează închiderea tuturor rampelor de gunoi şi crearea unui depozit ecologic de colectare şi reciclare în localitatea Leţ.

Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, a declarat că judeţul Covasna a încheiat 1.278 de contracte de finanţare pe toate programele operaţionale, a căror valoare depăşeşte 328 de milioane de euro.

“Judeţul Covasna, chiar dacă este un judeţ mic, rezultatele privind atragerea de fonduri europene au fost semnificative. Prin POR în judeţul Covasna au fost încheiate 62 de proiecte în valoare de 97 de milioane de euro, dintre care 69 de milioane nerambursabile (…) De asemenea, prin toate programele operaţionale, până la 30 aprilie a.c au fost încheiate 1278 de contracte de peste 328 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o sumă considerabilă (…) În judeţul Covasna s-au finanţat din fonduri europene proiecte semnificative de infrastructură rutieră, reabilitarea şi dotarea Spitalului Judeţean depăşeşte 15 milioane de euro şi este cel mai mare contract pe POR pe care ADR Centru l-a încheiat pe perioada 2007-2013. De asemenea, s-au finanţat proiectul de dezvoltare urbană a centrului istoric al municipiului Sfântu Gheorghe, proiecte de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare, etc. Primăria Sfântu Gheorghe, spre exemplu, a încheiat 15 contracte prin POR ce depăşesc 20 de milioane de euro (…) Toate preocupările legate de atragerea de fonduri de dezvoltare au avut la bază nevoile cetăţenilor (…) şi, bineînţeles, că impactul asupra acestora va fi semnificativ”, a declarat Simion Creţu. AGERPRES