Jan Sadlak va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București

sadlak-afis.jpgUniversitatea din București îl omagiază luni, 29 septembrie 2014, pe profesorul Jan Sadlak, una dintre personalitățile marcante ale cercetării în domeniul managementului educațional și al spațiului academic național și internațional, conferindu-i titlul de Doctor Honoris Causa. Ceremonia festivă se va desfășura începând cu ora 11:00 în Sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

Jan Sadlak a urmat studii de masterat la University of Economics in Wroclaw, Polonia, și și-a continuat studiile postuniversitare la Facultatea de Științe Sociale și Economice, University of Zurich, Elveția. În 1985 a obținut doctoratul în mamagement educațional și sisteme educaționale comparate la State University of New York/University of Bufallo, Statele Unite.

În același an, a preluat funcția de Executive Secretary în cadrul Conferinței Internaționale a Rectorilor Universităților Europene, funcție pe care a deținut-o până în 1988. Anul 1992 îl regăsește pe Jan Sadlak la Paris, unde este Programme Specialist and Chief of Section for Higher Education Policy în cadrul UNESCO. Din 1999 și până în 2009 este director al UNESCO-European Centre for Higher Education și devine reprezentantul programelor UNESCO pentru România. La sfârșitul acestui mandat, Jan Sadlak se orientează către profesorat, alegând Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, unde predă cursuri la Facultatea de Studii Europene. În același timp, Jan Sadlak este numit Președinte al IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, funcție pe care o deține și în prezent, fiind reales în luna mai 2014.

Preocuparea principală a profesorului Sadlak este cuantificarea, măsurarea performanțelor sistemului de învățământ superior, în vederea îmbunătățirii acestuia. În viziunea sa, instituțiile de învățământ superior, în speță universitățile, trebuie să se relegitimeze constant, să se adapteze la realitățile sociale, financiare, tehnologice ale lumii actuale. Jan Sadlak abordează problema educației superioare dintr-o perspectivă practică, punând accentul pe necesitatea folosirii instrumentelor care semnalează performanța universitară, precum ranking-urile universitare.

Profesorul Sadlak a arătat un interes susținut pentru învățământul superior din ţările central şi est europene și în special pentru cel românesc. Dovada acestui interes o reprezintă numeroasele studii realizate pe tema politicilor educaționale din România, printre care: The emergence of a diversified system: the state/private predicament in transforming higher education in Romania (1994), Higher Education in Romania, 1860-1990: Between Academic Mission, Economic Demands and Political Control. Special Studies in Comparative Education Number Twenty-Seven (1990) sau Higher education reform in Romania: Challenges and responses (1995).

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Jan Sadlak, Universitatea din București onorează o personalitate puternică a mediului universitar național și internațional, primindu-l în rândurile comunității sale academice.