anotimpul_viselor.jpgPe tot parcursul lunii iunie 2012, în Municipiul Adjud, vor avea loc manifestări culturale, şcolare, literare sau artistice, dedicate copiilor. Revista universală de creaţie şi atitudine culturală „Armonii Culturale”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Adjud, va organiza festivităţile intitulate „LUNA COPILARIEI”, în care vor avea loc prezentări de carte, filme educaţionale, lansări de cărţi, expoziţii de pictură şi lucrări ale copiilor, jocuri şi concursuri interactive.

Promiţând sprijin din partea autorităţii publice locale, pentru a transforma aceste manifestări într-o tradiţie locală, cu ecouri la nivel naţional, primarul Municipiului Adjud, ing. Constantin Armencea declara: „Municipiul Adjud este un adevărat incubator de condeie. Aici s-au născut multiple personalităţi ale literaturii, artei şi culturii române sau mondiale. Adjudul este printre puţinele oraşe din România ce se pot mândri cu cinci cetăţeni de onoare, oameni înzestraţi de providenţă cu talent, ce au dus faima Adjudului peste tot în ţară şi în lume”.

„Dacă ar fi să reamintim: Emil Botta, Angela Burlacu Gheorghiu, Liviu Ioan Stoiciu, Ion Dichiseanu, Gabriel Dragnea, Ionel Popa – sunt doar câteva nume cu rezonanţă. A sosit rândul celor mai tineri – copii, elevi – să preia ştafeta culturală şi să contribuie la sporirea prestigiului oraşului în care s-au născut. Un exemplu demn de urmat este cel al lui George Nicole Stroia (de numai 12 ani) căruia, în luna mai 2012, i-a apărut volumul de debut, intitulat Anotimpul viselor la celebra casă de excelenţă – editura bucureşteană Anamarol, condusă de scriitoarea Rodica Elena Lupu. Îl felicităm sincer pe foarte tânărul autor, dorindu-i mult succes pe mai departe! Lansez îndemnul – adresat tuturor copiilor lumii – Urmaţi-vă visele, oricât ar fi de îndrăzneţe ar fi ele”, a mai spus Constantin Armencea.

Prezentarea cărţii „Anotimpul viselor” (basme) a fost făcută de scriitorul, publicistul şi criticul literar Elena Buică (Toronto, Canada), într-o manieră interesantă şi pozitivă, iar peste 20 de scriitori din toată lumea au apreciat pozitiv lucrarea. Iată ce spune Elena Buică în prefaţa cărţii: „Pentru că profesia mi-a permis să trăiesc în lumea copiilor, iar mai apoi, am luat rolul de bunică, m-am apropiat cu mult drag şi cu un anume interes de această carte cu autor ca o mlădiţă. Spre marea mea bucurie, lecturarea ei mi-a creat starea unei sărbători şi adeseori gândul meu a făcut, cu uimire, câte un popas la vârsta fragedă a acestor scrieri, vârstă până la împlinirea celor 12 ani când, iată, se poate scoate capul în lume publicând o carte. E un pas care se înscrie printre cele rare, un pas încărcat cu multe promisiuni, pentru care Editura „Anamarol” va avea un motiv în plus de aleasă mândrie.

Consider că apariţia acestei cărţi a fost cu putinţă datorită climatului de viaţă al copilului George Nicolae Stroia, ca fiu al unor părinţi scriitori şi publicişti, ce l-au crescut în spiritul lecturilor intense, al literaturii născute sub ochii lui şi al scrierilor cu o paletă largă de subiecte publicate, de asemeni, sub privirile sale. A fost crescut într-un climat al dragostei de frumos şi cu mare încărcătură de valori morale. Acestor daruri, primite de la părinţi, li s-au adăugat în mod fericit şi cele primite de la Cel de Sus care l-a înzestrat cu harul scrisului şi cu un car de inteligenţă precoce. Fotografia care însoţeşte această carte ne arată un chip în care parcă întrezărim pe înţeleptul de mai târziu.

Dacă îi citeşti poveştile, fără să ştii nimic despre autor, nu-ţi poate trece prin minte că sunt scrise de un copil. Ele sunt create după tiparul basmelor româneşti, respectând toate cerinţele pentru construcţia lor şi îmbrăcându-le în haina fanteziei cuceritoare. Te farmecă de la primele pagini şi nu mai poţi lăsa cartea din mână până n-o termini. Printre rânduri, parcă te priveşte interesanta figură a copilului-autor care îţi vorbeşte ca un adânc sfătos şi pentru care nimic nu poate fi mai minunat pe lume decât frumuseţea sufletească. Te cuceresc şi te surprind subiectele foarte variate în care cântă seva de viaţă, de prospeţime, de frumuseţe şi inocenţă, poveşti ţesute din croiala tuturor existenţelor cu specific românesc. De aceea, copilul-autor George Nicolae Stroia, în cartea-i, s-a ţinut departe de Tom şi Jerry, Barbie sau Nemo, care au inundat lumea de poveşti a copiilor de azi, personaje interesante, dar care nu aparţin lumii din care am izvorât, de acolo de unde ne vin şi basmele. Numele personajelor şi le-a ales cu multă chibzuială, ele te trimit la elemente specifice culturii noastre populare – Mărţişor, Caraiman, dar autorul are grijă şi să lărgească sfera construind nume cu rezonanţe mai largi sau nume care sugerează caracterul personajului: Maliţia, Solaris, Doris, Nudy, Maldu.

Două aspecte se evidenţiază cu precădere din aceste poveşti: bogata imaginaţie şi preţul pe care-l pune micul autor pe valorile morale. Acestea îşi fac prezenţa, pas de pas, în desfăşurarea evenimentelor, aspecte cu totul remarcabile ţinând seama de vârsta atât de fragedă a autorului. „Până şi Timpul poate fi oprit în loc prin puterea curată a sufletului” e o concluzie cu care încheie o poveste la pagina 56. Poveştile lui sunt deschideri spre o lume mai bună, o lume solară, benefică pentru copii, dar şi pentru maturi. Ca toate poveştile, acest gen de scrieri le lărgeşte copiilor cadrul necesar cunoaşterii şi înţelegerii lumii înconjurătoare, îi ajută să-şi înţeleagă şi să-şi clarifice experienţele proprii, să desluşească tainele universului, le dau prilejul să observe lumea din alte perspective, le lărgeşte capacitatea de a-i înţelege pe cei din preajma lor şi chiar pe ei înşişi. Pentru noi, cei maturi, sunt benefice fiindcă ne place să ne lăsăm seduşi de această lume fascinantă la orice vârstă am fi, ne smulge din lumea pe care o ducem în zbaterile zilnice. Din ele desprindem sensuri mai adânci pe care le desluşim cu cheia sufletului, ne transpunem într-o altă lume, mai bună, mai dreaptă şi mai frumoasă, aşa cum o credeam în copilărie şi de care ni se face atâta dor, câteodată. Ne ajută să ne cunoaştem mai bine, să ne descoperim, amintindu-ne ce am uitat despre noi, ne revigorează cu forţa lor terapeutică.

Indiferent de vârstă, ce poate fi mai plăcut decât să adormi transpus în lumea poveştilor, înconjurat de personajele lumii de basm! Alunecarea de la real la fantastic creează o stare de vis, aşa cum bine a intuit autorul, subliniind această valoare a poveştilor şi prin titlul, bine inspirat, al acestui volum – „Anotimpul viselor”.

Închei, încălecând şi eu pe o şa, dacă tot suntem în lumea fantasticului. Şi în această lume a basmului şi a poveştilor, unde totul se termină în modul cel mai fericit, să fie şi numele meu amintit ca printre cei care au scris despre prima carte a marelui scriitor al acelor ani, scriitor de recunoaştere internaţională, George Nicolae Stroia, aşa cum îl zăresc prin timp şi aşa cum îi doresc din preaplinul inimii.”.