Primarul din Sighişoara, Iulian Sîrbu, susţine că municipiul va adopta o serie de politici de mediu astfel încât să se alinieze cu adevărat oraşelor verzi din Europa şi că a identificat o serie de soluţii în cadrul Forumului Oraşelor Verzi desfăşurat la Conferinţa Internaţională de Politici Publice de Mediu de la Braşov.

„Un oraş verde este un oraş în care omul este mai important decât maşina. Acesta este gândul care trebuie să primeze fiecare măsură pe care o vom lua de acum înainte pentru a avea un oraş cât mai puţin poluat, mai aerisit, mai curat. Sighişoara are norocul să fie înconjurat de mult verde, însă, din nefericire, este tranzitat de drumul european E60, fără a avea şi alte alternative. Dar, am nădejdea că proiectul centurii ocolitoare va avea luna aceasta un câştigător şi vom reuşi să înlăturăm o sursă de poluare din oraş. Mă bucur să particip la acest eveniment internaţional, Forumul Oraşelor Verzi, unde am identificat câteva soluţii care se pretează pentru Sighişoara. Vom reuşi, astfel, să recuperăm câţiva ani în care politicile publice de mediu nu au reprezentat o prioritate şi ne vom alinia oraşelor verzi”, a arătat primarul municipiului Sighişoara, Iulian Sîrbu.

La Conferinţa Internaţională de Politici Publice de Mediu care s-a desfăşurat la Braşov până în data de 11 septembrie, au participat reprezentanţii a peste 30 de municipalităţi din România şi din Uniunea Europeană, între care Abrud, Adjud, Alba-Iulia, Bârlad, Beiuş, Braşov, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Câmpia-Turzii, Caracal, Constanţa, Curtea de Argeş, Deva, Drăgăşani, Făgăraş, Focşani, Lugoj, Piatra Neamţ, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Reghin, Roman, Sebeş, Sibiu, Sighişoara, Suceava, Timişoara, Topliţa, Tulcea, Vrancea, Vulcan, Tours (Franţa), Lahti (Finlanda), Ljubljana (Slovenia) şi Valencia (Spania).

Potrivit primarului Sighişoarei, în prezenţa reprezentanţilor ambasadelor Suediei, Franţei, Elveţiei şi Marii Britanii în România, ai Guvernului României şi ai Administraţiei Prezidenţiale, timp de trei zile, la Braşov, au avut loc prezentări şi dezbateri pentru combaterea poluării şi tranziţia spre verde, soluţii inovative în acest sens şi exemple de bune practici fiind prezentate în cadrul mai multor panel-uri. AGERPRES