Istorie, mituri şi sărbătoare, la “DraculaFest 2010”

draculafest1.jpgConsiliul Judeţean Argeş, cu sprijinul autorităţilor locale din Arefu şi al Obştei Moşnenilor Arefeni, a organizat ediţia a II-a a festivalului DraculaFest, parte a “Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului”, manifestare ce a oferit argeşenilor ocazia să îşi cunoască mai bine obiceiurile şi tradiţiile, dar mai ales să descopere valori istorice uitate, să fie mândri că aparţin acestei zone încărcate de istorie, Argeşul, adevăratul leagăn al tuturor românilor.

Vineri, 20 august, de cu seară până târziu în noapte, Cetatea Poenari a prins viaţă, strălucind nu doar prin focuri şi lumini, dar mai ales de la căldura sufletelor celor care au îndurat urcuşul celor 1.480 de trepte şi vântul pătrunzător din vârful muntelui.

După ce au fost întâmpinate la poalele muntelui Cetăţuia cu câte o bocceluţă cu merinde, aşa cum arefenii de odinioară l-au întâmpinat pe Vlad Vodă, peste o sută de persoane au participat la un spectacol unic, în care s-au dezvăluit adevăruri privind istoria cetăţii, date neştiute pe care le-au împărtăşit publicului directorul Muzeului Judeţean Argeş, Spiridon Cristocea, şi profesorul de istorie din Arefu, Cezar Bădescu.

Momentele artistice au fost asigurate de dansatorii de la Starfix, adevăraţi demoni aruncători de flăcări iviţi dintre zidurile cetăţii, de ansamblul de solzari din Arefu, care au cântat din solzi de peşte melodii populare la fel de vechi ca şi cetatea şi de actorul Florin Dumitru, recitalul său captivându-i pe toţi cei prezenţi.

Sâmbătă şi duminică, voia bună a cuprins Poiana Măgurea din Arefu, unde mii de oameni s-au adunat să sărbătorească, cu muzică şi dansuri populare, concursuri inedite, dar şi cu mâncare tradiţională – bulz, tochitură şi pastramă – alături de domnitorul Vlad şi de boierul Ionescu. Ansamblurile folclorice Rapsozii Argeşului şi Doina Argeşului, formaţii din Cicăneşti, Lereşti, Arefu, dar şi trupe de dansuri şi muzică moderne au întreţinut atmosfera de sărbătoare din Poiana Măgurea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, le-a mulţumit reprezentanţilor Primăriei şi Consiliului local din Arefu pentru sprijinul acordat în organizarea festivalului DraculaFest, acordîndu-le, în semn de preţuire, o diplomă de excelenţă şi o plachetă aniversară, cu prilejul sărbătorii Zilei comunei Arefu. Târziu, după lăsarea nopţii, dealurile au fost luminate de cele şapte focurile simbolizând familiile de moşneni arefeni care l-au ajutat pe Vlad Ţepeş în momentele de cumpană.