bucuresti.jpgBugetul Bucureştiului pentru anul 2016, de aproape două miliarde de euro, rămâne „o necunoscută”, având în vedere reticenţa faţă de transparenţă manifestată sub forme diferite la fiecare primărie de sector, se arată într-un comunicat al Institutului pentru Politici Publice (IPP). IPP precizează că, alături de Centrul de Asistenţă pentru Organizaţiile Neguvernamentale (CENTRAS), a solicitat dezbateri publice la toate cele şase primării de sector pe marginea bugetelor pentru anul în curs, iar „experimentul” a arătat „cât de diferite sunt interpretările legii (…) de la un sector la altul în privinţa transparenţei decizionale şi a facilitării accesului cetăţeanului (…) la informaţii despre cum îi sunt administraţi banii” .

Potrivit IPP, a fost remarcat „un singur punct comun” la toate primăriile din Bucureşti: „reticenţa faţă de transparenţă, manifestată sub forme diferite”. Sursa citată arată că Primăria Sectorului 1 a refuzat iniţial o dezbatere pe buget, invocând faptul că Legea finanţelor publice locale nu obligă în acest sens şi abia după ce IPP şi CENTRAS au sesizat Instituţia Prefectului Capitalei a dat curs solicitării. „Cel mai mare obiectiv de investiţii din proiectul de buget al sectorului 1 îl reprezintă locuinţele, în sumă de aproximativ 103 milioane de lei”, potrivit sursei citate.

Primăria Sectorului 2 nu a organizat dezbatere publică, dar a permis accesul (sub escortă) reprezentanţilor societăţii civile la şedinţa de Consiliu Local în care s-a adoptat bugetul, se adaugă în comunicat. „Şi în cazul sectorului 2, cel mai mare obiectiv de investiţii este reprezentat tot de dezvoltarea sistemului de locuinţe în sumă de 540 de milioane de lei”, precizează IPP.
Reprezentanţii IPP arată, totodată, că Primăria Sectorului 3 a informat cu o oră şi jumătate înainte că va avea loc şedinţa de adoptare a bugetului, la care cetăţenii pot să asiste. „Cele mai mari sume pentru obiective de dezvoltare/investiţii sunt alocate domeniului educaţie/învăţământ – 28 milioane de lei”, specifică sursa citată.

Cât priveşte sectorul 4, IPP menţionează că reprezentanţii Primăriei au postat un anunţ pe site-ul propriu în data de 10 februarie, ora 10,00, anunţând că două ore mai târziu are loc o consultare publică pe marginea bugetului. „Nu a participat nimeni la această consultare, însă anunţul era însoţit de o declaraţie a primarului interimar al sectorului 4, Daniel Băluţă: ‘Suntem o administraţie transparentă, de aceea ne dorim ca la această dezbatere să participe cât mai mulţi cetăţeni'”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii IPP afirmă că Primăria sectorului 5 nu a oferit niciun răspuns la solicitarea de dezbatere publică şi, aparent, „nimeni din instituţie (…) nu ştie ce se întâmplă cu bugetul şi susţin că nu au văzut niciun proiect de buget publicat până în prezent”.

La sectorul 6 a avut loc singura dezbatere publică autentică, anunţată de Primărie cu suficient timp în avans, potrivit IPP. „Cel mai mare obiectiv de investiţii în sectorul 6 este reprezentat de transporturi/străzi, cu 48 milioane de lei”, se adaugă în comunicat.

Reprezentaţii IPP afirmă că, după „experimentul” de la sectoare, „Primăria Capitalei a anunţat, din proprie iniţiativă, că va organiza dezbatere publică pe buget”. „Cel mai mare obiectiv de investiţii pentru PMB în 2016 sunt transporturile, cu 452 milioane de lei”, potrivit sursei citate.
IPP precizează că „experimentul de transparenţă” este parte dintr-o campanie iniţiată anul trecut – BucurESTI TU – care încearcă să determine o mai mare transparenţă în prioritizarea investiţiilor în Capitală. AGERPRES