IPP a lansat un portal despre fiscalitatea locală şi starea serviciilor publice din localităţile româneşti

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat portalul www.GuvernareLocala.ro, cel mai nou serviciu de informare în timp real cu privire la politicile fiscale locale şi calitatea serviciilor primare de utilităţi publice din oraşele României. Potrivit unui comunicat transmis luni de IPP, aplicaţia se adresează cetăţenilor, operatorilor publici şi privaţi de servicii publice, organizaţiilor neguvernamentale şi trusturilor de presă, mai ales celor locale, mediului academic şi urmăreşte, pe lângă informarea promptă şi constantă a publicului, şi o mai mare transparenţă cu privire la cheltuirea banilor publici.

Folosind un volum de date impresionant despre serviciile publice gestionate de administraţiile locale pe care IPP le deţine şi le actualizează din 2004 până în prezent, aplicaţia oferă posibilitatea informării, prin abonarea gratuită la un newsletter disponibil în site, cu privire la cele mai noi ştiri din domeniul taxelor şi impozitelor locale, al serviciilor publice sau doar al unui anumit tip de serviciu public (ex: salubrizare, termoficare, etc).

Portalul pune la dispoziţie informaţii cu privire la procesul legislativ incident în domeniul serviciilor publice, datele fiind actualizate cu o frecvenţă săptămânală. Pentru cei interesaţi, IPP afişează sistematic clasamente referitoare la: cele mai mari taxe locale din ţară, cele mai scumpe servicii publice, cele mai eficiente primării din punct de vedere al managementului serviciilor şi alte asemenea informaţii utile tuturor celor care sunt interesaţi de viaţa comunităţii în care trăiesc.

IPP afişează, de asemenea, clasamentul primăriilor cu cel mai mare număr de taxe speciale, aşa cum au fost ele în vigoare la sfârşitul anului trecut. Nu în ultimul rând, conform comunicatului, portalul este un instrument interactiv care le dă posibilitatea utilizatorilor să semnaleze orice problemă/ abuz din partea autorităţilor locale în ceea ce priveşte stabilirea taxelor şi impozitelor locale, precum şi a tarifelor pentru serviciile publice. Aceste situaţii vor fi verificate şi afişate pe site pentru expunerea acelor cazuri în care autorităţi publice sau operatori de servicii practică politici de taxare abuzive faţă de cetăţean.


Portalul www.GuvernareLocala.ro este realizat de IPP în cadrul proiectului “Cetăţenii au drepturi! Mecanisme eficiente pentru identificarea şi reducerea taxării excesive pentru serviciile publice locale”, finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust). AGERPRES