Identificarea celor mai bune soluții, în toate domeniile, care să ducă la dezvoltarea județului Maramureș și să aducă bunăstare pentru maramureșeni este obiectivul general al lui Ionel Bogdan, Președintele Consiliului Județean Maramureș, după cum a arătat acesta, într-un interviu pentru platforma Administratie.ro.

Panouri fotovoltaice pentru principalele clădiri publice

Chestionat în legătură cu provocările din activitatea sa de coordonare a CJ Maramureș, Ionel Bogdan a vorbit despre criza prețurilor din energie, care a generat o creștere a cheltuielilor la nivelul instituției: ”Pentru a diminua costul facturilor la energie, am gândit proiecte pe partea de prosumatori, adică vom fi în același timp și producători și consumatori de energie electrică din surse regenerabile. Prin aceste proiecte, practic, vom dota cu panouri fotovoltaice următoarele clădiri publice din Maramureș: Spitalul Județean de Urgență ,,Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș și clădirile școlilor speciale din județ.

Venituri suplimentare, din producția de energie pentru vânzare

Președintele CJ Maramureș a mai arătat că administrația sa a gândit și proiecte și pentru producția de energie pentru vânzare, care vor genera venituri consistente pentru județul Maramureș: ”Am demarat, la nivelul Consiliului Județean Maramureș, proiectul privind realizarea de parcuri fotovoltaice, în care să producem, în prima fază, aproximativ 20 MWh. Am identificat, până acum, trei terenuri pe care vom construi parcuri fotovoltaice: Târgu Lăpuș – 15 hectare, Baia Sprie – 10 hectare, Recea – 15 hectare. În continuare, vom analiza încă una sau două locații pentru construirea de sisteme fotovoltaice în Maramuresul istoric, astfel încât să avem o distribuție cât mai echilibrată de energie verde în județul nostru.

Printre proiectele finalizate în 2022: extinderea rețelei electrice în cătunul Cornățea

”Anul 2022 a fost unul plin de provocări, la fel ca și primul an de mandat, pot spune. Însă, cu toate acestea, am finalizat un proiect de suflet pentru mine, și anume extinderea rețelei electrice în cătunul Cornățea, comuna Poienile de sub Munte. Când am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean Maramureș, în 2020, am aflat povestea comunității din Cornățea: peste 130 de suflete trăiau fără curent electric, adică fără TV, fără frigider și mașină de spălat, lucruri atât de firești în zilele noastre. Am purtat discuții și am făcut pași concreți, încă din 2020, alături de primarul Alexa Chifa, cu reprezentanți Electrica, iar ulterior am inițiat un parteneriat între Consiliul Județean Maramureș, Primăria Poienile de sub Munte și Electrica Maramureș, pentru a extinde rețeaua electrică până în cătunul Cornățea.

Am alocat din bugetul Consiliului Județean Maramureș 50% din suma necesară extinderii rețelei electrice, iar cealaltă parte de 50% a sumei a fost alocată de Electrica Maramureș. Cu multe eforturi, piedici, hârtii și resurse, în prag de sărbători, am reușit să aducem un zâmbet pe fețele locuitorilor din Cornățea. Începând cu 17 decembrie 2022 beneficiază de curent electric”, a explicat Ionel Bogdan.

Visuri devenite realitate

Eforturile sale au avut urmări binevenite: ”Acest proiect este unul de suflet pentru mine. Este cu adevărat o împlinire să știu că am reușit să oferim copiilor condiții normale pentru citit, studiu, pentru a viziona desene animate și filme la televizor. Când am venit pentru prima dată în Cornățea, acum doi ani, oamenii de aici – copii, tineri, bătrâni, nu-și doreau decât un singur lucru – electricitate, o utilitate absolut necesară în zilele noastre și care pentru ei părea imposibil de realizat. După ani și ani de așteptări, astăzi, pentru toți cetățenii din Cornățea accesul la electricitate reprezintă un vis împlinit”.

Reușitele din transporturi și infrastructură

”Un alt proiect important pe care l-am finalizat anul acesta este proiectul privind reabilitarea Drumului Nordului, prin care au fost modernizați peste 70 de kilometri de drumuri județene din Maramureș. Tot pe zona de infrastructură de transport, am avut anul acesta reușite foarte importante. Am semnat contractul pentru realizarea Podului peste Tisa și am obținut finanțarea atât pentru noul terminal de pasageri la Aeroportul Internațional Maramureș, cât și pentru achiziția de dotări necesare creșterii siguranței și securității aeroportuare”, a detaliat Președintele CJ.

Pași importanți au fost făcuți anul acesta și pentru construirea primului parc industrial din Maramureș: ”În zona Baia Sprie, pe o suprafață de 34 de hectare, cu posibilitate de extindere până la 50 de hectare, vom avea în 2023 primul parc industrial din Maramureș. În luna decembrie 2022, am finalizat drumul de acces și utilitățile, iar din 2023 vom putea primi investitori care să își dezvolte companiile în județul nostru, iar astfel să creăm noi locuri de muncă, să creștem economia județului și bunăstare pentru maramureșeni.”

Secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, motiv de mândrie

În domeniul medical, anul acesta a fost finalizat proiectul în valoare de 10 milioane de lei, privind realizarea secției ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Secția ATI a fost realizată în cadrul proiectului de extindere a unității spitalicești, care cuprinde și reabilitarea mansardei clădirii și transformarea acesteia în saloane moderne, de ultimă generație. Pe zona de turism, a fost înființată Organizația de Management al Destinației Maramureș, care este funcțională în prezent și care ajută la promovarea județului la standarde înalte.

Impactul creșterii accentuate a prețurilor la materialele de construcții și a costurilor cu forța de muncă

”Creșterea indicelui inflației și, implicit, a prețurilor materialelor de construcții și a costurilor cu forța de muncă duce la actualizarea valorilor contractuale. Acest lucru, desigur, generează un impact major în toate proiectele de infrastructură, și pune o presiune mare pe bugetul local, toate aceste creșteri ale valorilor fiind suportate din bugetul Județului Maramureș. Cu determinare și multă muncă, vom reuși să ducem la capăt toate proiectele la care lucrăm, indiferent de piedicile, unele inerente, care ne apar în cale. Ne adaptăm și mergem mai departe”, a răspuns Ionel Bogdan, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Proiecte prioritare în 2023

Un portofoliu vast de proiecte constituie prioritatea Consiliului Județean, pentru dezvoltarea Maramureșului: ”În anul 2023, vom finaliza proiectul de extindere a conductei de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa. Un pas foarte important pe care îl vom realiza anul acesta este demararea lucrărilor de execuție la noul Pod peste Tisa. A fost finalizată proiectarea pentru acest obiectiv de investiții, iar anul acesta vor începe efectiv lucrările. Acesta este primul proiect major de infrastructură care se realizează în Maramureș în ultimii 30 de ani. Continuăm seria proiectelor mari de infrastructură pentru Maramureș, iar anul acesta vom demara și proiectele care vizează modernizarea și extinderea Aeroportului Internațional Maramureș, realizarea Centurii metropolitane Baia Mare și Centurii ocolitoare Sighetu Marmației și realizarea Drumului expres Baia Mare – Satu Mare.”

”Doar în primele trei luni ale acestui an, ianuarie, februarie și martie, vom realiza peste 20 de achiziții importante pentru proiectele de dezvoltare a județului. De asemenea, pentru 2023 avem o listă cu peste 30 de cereri de finanțare pe care le vom depune pe fonduri europene. Obiectivul meu și al echipei mele este acela de a realiza cât mai multe proiecte cu fonduri europene, pentru că banii europeni reprezintă cu adevărat șansa noastră la dezvoltare și modernizare”, a mai spus Președintele CJ Maramureș.