Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, susţine că instituţia pe care o conduce are anul acesta cel mai slab buget din ultimii 15 ani, iar „situaţia dramatică” este la protecţia copilului şi asistenţă socială, unde au fost asigurate doar 18% din fondurile necesare, motiv pentru care restul a fost alocat de CJ din excedentul de anul trecut, instituţia renunţând la investiţii din fonduri proprii.   „Bugetul CJ Dolj este în acest an de circa 138 milioane euro, adică 660 milioane lei. Este mai mare puţin decât anul trecut, însă e mai mare tot pe seama noastră, pentru că a crescut pe baza fondurilor europene atrase de noi, fonduri care au fost înglobate în buget. Aşa că să nu zici niciodată că nu se poate mai rău, pentru că tot anul trecut am zis că avem cel mai slab buget de când suntem noi aici, dar nu este aşa, pentru că acesta este cel mai slab buget din câte am avut până acum. În ceea ce priveşte finanţările nerambursabile, avem anul acesta cu 57% mai mult decât anul trecut, iar în ceea ce priveşte sumele alocate din TVA, anul acesta acestea sunt cu 18% mai mici decât anul trecut. Iar situaţia dramatică este la sumele destinate sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu handicap unde anul acesta avem cu 39% mai puţini bani decât anul trecut, adică avem asiguraţi 18% din necesar”, a spus Ion Prioteasa.

Acesta a explicat că situaţia este aceeaşi „cam în toate judeţele”, însă niciun alt judeţ nu are o situaţie ca în Dolj, unde sunt şapte centre medico-sociale. „Pentru a asigura sumele necesare copiilor, am pus şi excedentul bugetar al anului trecut, iar dacă la rectificarea bugetară vom lua banii, atunci vor redirija banii noştri către alte direcţii. Însă din acest motiv noi nu putem beneficia de niciun leu pentru investiţii din bugetul de 138 de milioane de euro, toţi banii de investiţii vin de la fondurile europene, vin de la programele naţionale gen PNDL şi de la împrumuturile de peste 20 milioane euro pe care le-am făcut, care reprezintă pe de o parte bani luaţi pentru a susţine cofinanţarea, care înseamnă milioane de euro, sau pentru unele probleme mai speciale cum ar fi drumul judeţean de la Cetate, unde în prima fază la licitaţie nu s-a prezentat nimeni, iar când proiectul a fost reevaluat, suma a crescut cu 11,5 milioane euro”, a mai afirmat preşedintele CJ Dolj.

Prioteasa a subliniat că drumul judeţean Craiova – Cetate, care se va reabilita printr-un proiect de 50 milioane euro, va fi o „adevărată magistrală”, pe care „ori îl facem, ori nu îl mai facem”, iar în urma acestei investiţii „satele din zonă vor înflori, vor veni copiii acasă”.

Potrivit sursei citate, mai mult de jumătate din buget va merge către investiţii în sectorul transporturi, adică pentru reabilitarea de drumuri, unde sunt 30 de proiecte şi pentru care speră ca anul acesta să cheltuiască 100 de milioane de euro, întrucât multe dintre ele se derulează pe mai mulţi ani.

„După ce ani de zile am avut sănătatea ca prioritate, anul acesta 243 milioane lei merg către investiţii în infrastructură din care 217 milioane sunt fonduri europene şi PNDL. Sunt 30 de proiecte mari, multe se derulează pe mai mulţi ani, dar sperăm să cheltuim anul acesta cel puţin 100 milioane euro”, a mai afirmat preşedintele CJ Dolj. AGERPRES