Prim-vicepreşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Ion Lungu, a anunţat luni că a discutat cu ministrul Mediului, Barna Tanczos, pentru compensarea cantitativă a energiei electrice, în perspectiva producerii de energie de către autorităţile locale.
„La Suceava avem un proiect de parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 30 de hectare (…). Vrem să ne asigurăm singuri energia pe care o consumăm în oraşul nostru. Astăzi este o anomalie, se vinde la un preţ mic în sistem, se cumpără la unul mare şi am discutat – sunt nişte acte normative în Parlament în dezbatere – să se meargă pe această idee de compensare cantitativă kilowat pe kilowat – îţi dau un kilowat, îmi dai un kilowat înapoi„, a spus Ion Lungu, primarului municipiului Suceava, după Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România.
La rândul său, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, Constantin Toma, le-a cerut miniştrilor Educaţiei, Dezvoltării şi Mediului, Sorin Cîmpeanu, Attila Cseke, respectiv Barna Tanczos să implice mai mult autorităţile locale în realizarea ghidurilor de finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru că majoritatea banilor din acest proiect de 29,2 miliarde de euro pot fi cheltuiţi de către acestea.
„Ministrul Attila Cseke a şi subliniat că s-a bucurat că în (programul – n.r.) „Valul renovării” (…) au rămas foarte puţini bani neconsumaţi. Ne-am pregătit, ne pregătim în continuare, dar trebuie să fim pregătiţi din timp prin aceste ghiduri, pentru că implicarea noastră (…) este decisivă în a putea atrage cât mai mulţi bani, pentru a realiza proiecte de investiţii foarte serioase, care să schimbe viaţa oamenilor în România„, a adăugat Constantin Toma, primarul Buzăului. AGERPRES