Investiţiile hidrotehnice devin prioritare pentru CJ Maramureş

Finalizarea lucrărilor de construcţie a barajului Runcu-Firiza, amenajarea râului Cvasniţa şi a râului Buleasa sunt prioritare pentru investiţiile în infrastructura hidrotehnică a judeţului, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Am susţinut, în urma unei întâlniri cu directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Someş-Tisa, necesitatea susţinerii financiare a trei proiecte hidrotehnice vitale pentru Maramureş. Numai pentru finalizarea lucrărilor la barajul Runcu- Firiza, investiţie realizată în proporţie de 80%, în valoare de 480 milioane lei, cred din afirmaţiile specialiştilor că ar mai fi nevoie de încă 100 milioane lei, iar lucrarea terminată în parametri. După acest pas, putem vorbi de o nouă investiţie pentru a livra apă în reţea spre municipiul Sighetu Marmaţiei şi spre satele aşezate pe Valea Izei“, a spus Gabriel Zetea.

Potrivit acestuia, până la sfârşitul anului 2017 ar putea demara lucrările pentru amenajarea cursurilor de apă din localităţile Săliştea de Sus şi Poienile de sub Munte.

“Pentru executarea lucrărilor de regularizare a râului Buleasa din Săliştea de Sus şi a râului Cvasniţa din comuna Poienile de sub Munte există finanţare alocată pentru acesta an, ambele lucrări fiind evaluate la aproximativ 30 milioane lei, investiţii care ar putea demara încă din aceste an, imediat finalizării licitaţiilor. În privinţa amenajării cursului de apă Cavsniţa, autorităţile locale au solicitat de foarte mulţi ani lansarea unor lucrări”, a precizat Gabriel Zetea.

În privinţa sumei de 100 de milioane lei, necesară terminării barajului Runcu-Firiza, preşedintele CJ Maramureş s-a arătat încrezător în alocarea banilor la începutul anului 2018, la întocmirea bugetului naţional şi să fie un amendament la legea bugetului de stat care să fie susţinut de parlamentarii judeţului.

“Mă bazez pe acest sprijin, (…) nu este o sumă foarte mare, raportat la cât s-a investit până în prezent, ceea ce a rămas pentru barajul Runcu- Firiza este sustenabil. Plus, acoperim o uriaşă nevoie de apă în satele şi comunele aşezate pe Valea Izei”, a mai arătat Gabriel Zetea.

Preşedintele CJ Maramureş a precizat că a purtat discuţii pe marginea celor trei investiţi cu prefectul judeţului, Vasile Moldovan.

Alimentarea cu apă a majorităţii oraşelor şi comunelor din judeţ se efectuează din barajul Firiza, dar şi din mai multe staţii de captare situate în vecinătatea localităţilor Baia Sprie, Cavnic, Sighetu Marmaţiei, Borşa şi Poienile de sub Munte. AGERPRES