Investitiile straine directe (ISD) au crescut, in primul trimestru al anului 2006, cu 128 la suta fata de perioada similara a anului trecut, cifrandu-se la 1,72 miliarde euro, conform datelor puse la dispozitie de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS).
Potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei, cea mai importanta componenta a investitiilor straine directe atrase de Romania a fost, in perioada mentionata, componenta „alte capitaluri”, adica imprumuturi acordate de compania-mama structurilor afiliate din Romania – 729 milioane euro, reprezentand 42 la suta din volumul total de ISD. Pe locurile urmatoare se situeaza componenta „profitul reinvestit” – 534 milioane euro, reprezentand 31 la suta din volumul total de ISD – si componenta „participatii la capital” – 457 milioane euro, reprezentand 27 la suta din volumul total de ISD.

Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele trei luni ale acestui an au fost inregistrate un numar de 2.924 de companii, fata de 2.791 in aceeasi perioada a lui 2005, iar capitalul social subscris cu participare straina la capital a fost de 297 milioane euro. Capitalul social subscris cu participare straina la capital este un indicator care exprima valoarea totala a aporturilor, in numerar si in natura, subscrise de asociati la constituirea societatii, precum si la majorarea capitalului social in cursul existentei societatii comerciale.