Zona de coastă a litoralului românesc va beneficia de investiţii de 27, 33 milioane lei, constând în lucrări de reabilitare a litoralului şi în protejarea biodiversităţii marine, din care aproape 23 milioane lei sunt fonduri europene finanţate prin Axa 5 a Programului Operaţional Sectorial.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), Cătălin Anton, Uniunea Europeană finanţează prin Programul Operaţional Sectorial (POS) pentru Mediu proiectul „Asistenţă tehnică pentru pregătirea de proiecte Axa prioritară 5 – Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse, Reducerea eroziunii costiere”.

„Acest proiect care se derulează pe o perioadă de 21 luni, cu finalizare la 15 februarie 2012, iar prin realizarea de lucrări de protecţie şi reabilitare costieră, se va proteja banda de plajă şi faleză adiacentă liniei ţărmului, în care ecosistemele de uscat şi marine se întâlnesc şi interacţionează”, a precizat Anton.


Realizarea proiectului contribuie, de asemenea, la protejarea infrastructurii şi obiectivelor social economice aflate în pericol şi care sunt în pericol să se distrugă, în lipsa unei intervenţii urgente. De asemenea, proiectul presupune şi protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului şi a
standardelor de viaţă în zona litoralului românesc al Mării Negre, precum şi creşterea siguranţei în zona sudică a Mării Negre, prin protejarea arealelor în vecinătatea cărora există clădiri de locuinţe şi alte utilităţi ameninţate grav de eroziunea costieră. În cadrul aceluiaşi proiect este prevăzută şi realizarea unui program de măsuri structurale şi nestructurale pe termen lung (cu perioadă de derulare până în 2030) pentru reabilitarea întregii zone costiere. AGERPRES