Aproximativ 25 de milioane de lei au fost alocaţi de la bugetul local şi prin Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru investiţii în mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Târgu-Jiu, potrivit unui comunicat de presă remis de purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Anamaria Ianc.
Principalele investiţii finanţate integral de la bugetul local în acest an, în valoare de cinci milioane de lei, au presupus realizarea unui sistem de încălzire Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu”, reabilitarea acoperişului la Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, reabilitarea acoperişului la corpul D al Şcolii Gimnaziale „Constantin Săvoiu”, acestea fiind finalizate, înlocuirea instalaţiei termice la Liceul Sportiv, lucrare care este în curs de finalizare, şi amenajarea atelierelor de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru”, proiect aflat în execuţie.
De asemenea, până la finalul anului, autorităţile intenţionează să mai realizeze şi alte obiective, precum amenajarea Grădiniţei nr. 15 în localul fostei centrale termice de cartier 1 Mai Vest, dar şi amenajarea de baze sportive la şase unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala 7, Şcoala 2, Şcoala „Pompiliu Marcea”, Liceul Teologic, Liceul Sportiv, Liceul de Arte, investiţia presupunând în total 18 terenuri de fotbal , baschet şi multisport cu toate dotările aferente şi instalaţii de iluminat pe timp de noapte.
„Invesţiile în infrastructura educaţională constituie una dintre priorităţile primarului, avându-se în vedere asigurarea unor condiţii corespunzătoare conforme normativelor în vigoare din punct de vedere igienico – sanitar precum şi al siguranţei elevilor, amenajarea unor spaţii moderne, atractive şi cu dotările necesare care să constituie baza materială necesară pentru dezvoltarea unui învăţământ de calitate. Astfel, fondurile alocate de la bugetul local vizează realizarea unor investiţii care să contribuie la modernizarea şi extinderea infrastructurii şcolare, reparaţiile care s-au efectuat pe parcursul perioadei vacanţei de vară pentru începerea în condiţii corespunzătoare a noului an şcolar, precum şi asigurarea cofinanţării pentru obiectivele finanţate prin programe finanţate din fonduri europene şi de la bugetul de stat”, se arată în comunicat.
În ceea ce priveşte obiectivele finanţate în cadrul PNDL, au fost alocaţi, în total, 20 de milioane de lei pentru mai multe proiecte. Astfel, se etajează Şcoala Generală „Sfântul Nicolae”, proiect ce are ca scop mărirea capacităţii cu şase săli de clasă. Lucrarea este în execuţie, iar circa 500 de elevi vor fi mutaţi la Liceul 4. Tot prin PNDL, se amenajează atelierele de la Liceul Auto, lucrare aflată în execuţie, se reabilitează corpul D al Grupului Şcolar Bârseşti – în execuţie şi se extinde Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu”, prin creşterea capacităţii cu cinci săli de clasă, lucrarea neafectând desfăşurarea orelor. Totodată, au fost achiziţionate dotări cu mobilier, echipamente informatice şi pentru laboratoare la cinci unităţi de învăţământ.
De asemenea, în perioada următoare se vor demara procedurile de achiziţie pentru două lucrări importante, respectiv reabilitarea Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” şi reabilitarea Colegiului Naţional „Spiru Haret”.
De asemenea, au fost depuse proiecte pentru obţinerea de bani din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional pentru extinderea Grădiniţei nr. 8 şi a Grădiniţei „Mihai Eminescu”, valoarea lucrărilor fiind de un milion de euro, reabilitarea atelierelor, a sălii de sport, a căminului şi construirea unui amfiteatru la Colegiul Tehnic nr. 2, cu o valoare de 500.000 de euro, şi reabilitarea clădirilor şi construirea unui amfiteatru şi unei săli de sport la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu”, costurile fiind de şapte milioane de lei.
În municipiul Târgu-Jiu funcţionează 49 unităţi de învăţământ la care sunt înscrişi 20.809 elevi şi copii, astfel: 24 de grădiniţe, din care 11 cu program prelungit şi 13 cu program normal cu un total de 2.254 de copii înscrişi, 11 şcoli gimnaziale cu 8.357 elevi şi 14 colegii şi licee cu 10.198 elevi. AGERPRES