targu-jiu.jpgMunicipiul Târgu-Jiu a beneficiat în perioada 2007-2103 de opt proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR), valoarea investiţiilor fiind de aproximativ 95 de milioane de lei, a declarat Corina Şuţu, şefa Serviciului Programe Publice Comunitare din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, Corina Şuţă.

„Proiectele au vizat reabilitarea şi modernizarea a 13 kilometri de drum de centură, aproximativ 30 de kilometri de drumuri, inclusiv canalizare pluvială, trotuare, iar în zona Bicaz şi canalizare menajeră şi alimentare cu apă, înfiinţarea a trei centre sociale de zi, pentru bătrâni, pentru persoane cu handicap şi pentru copii şi instalarea de sisteme de alarmare şi supraveghere video la 12 instituţii de învăţământ. Şapte dintre proiecte au fost finalizate, iar pe 27 decembrie 2013 se încheie oficial ultimul, şi au avut o valoare de circa 94.656.000 lei, incluzând cheltuieli eligibile, neeligibile şi TVA”, a menţionat Corina Şuţă.

Astfel, a fost realizat Centrul de asistenţă pentru bătrâni Magnolia, investiţie ce se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei, care oferă servicii pentru persoanele vârstnice singure, cu vârsta peste 58 de ani, lipsite de posibilităţi materiale şi sprijin la domiciliu, aflate în situaţii de risc social, în vederea prevenirii marginalizării sociale şi sprijinirea pentru reintegrarea socială.
În cadrul aceluiaşi program, a fost amenajat şi Centru de zi Christian, un centru social multifuncţional pentru persoanele cu handicap, în cadrul căruia sunt furnizate servicii sociale adaptate nevoilor beneficiarilor în scopul îmbunătăţirii calităţii şi ridicării acestor servicii la standarde europene, investiţie ce se ridică la aproximativ 1,4 milioane de lei, dar şi Centrul de Îngrijire Copii, care a costat aproape 1,4 milioane de lei şi care oferă servicii pentru familii dezavantajate din punct de vedere social şi economic.

În ceea ce priveşte proiectul „Sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei în şcoli”, acesta a vizat dotarea a 12 unităţi de învăţământ din municipiu cu echipamente necesare pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii.

Cei mai mulţi bani accesaţi prin POR au fost direcţionaţi către modernizarea de străzi din Târgu-Jiu. Astfel, 46 de milioane de lei au fost folosiţi pentru modernizarea a aproximativ 30 de kilometri de străzi. Totodată, au fost investiţi peste cinci milioane de lei pentru crearea şi modernizarea spaţiilor publice urbane în zona adiacentă străzii Bicaz, proiect care a presupus asfaltări, modernizări de drumuri şi reabilitări şi introduceri de reţele de apă şi canalizare.
Unul dintre cele mai importante proiecte a fost modernizarea centurii municipiului Târgu-Jiu, investiţie în valoare de aproximativ 38,5 milioane de lei, care a presupus reabilitarea a 13 kilometri de drum. AGERPRES