Judeţul Suceava are 17 proiecte aprobate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în valoare totală de 16,5 milioane de euro în rute turistice, prin Programul „România Atractivă”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut declaraţia după o întâlnire la sediul administraţiei judeţene cu secretarul de stat în MIPE, Csilla Hegedus, şi cu beneficiari ai proiectelor finanţate prin acest program din judeţele Suceava, Iaşi, Vaslui, Botoşani şi Neamţ.

Flutur a precizat că instituţa administrativă are un parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi că au fost aprobate investiţii importante la mai multe mănăstiri, respectiv Arbore, Humor, Râşca, Slatina, Teodoreni, Solca, ce beneficiază de fonduri europene alături de biserici din lemn de la Horodnicu de Sus, Mănăstireni – Udeşti, Rădăşeni, Botoşana şi Colacu.

Potrivit lui Flutur, sunt finanţate şi alte tipuri de proiecte, cum ar fi de prezervare a arhitecturii tradiţionale, în satele Ciocăneşti, Brodina şi Straja urmând a fi refăcute mai multe gospodării tradiţionale, cu finanţare din fonduri europene.

În ceea ce priveşte zona de gastronomie, vor fi finanţate proiectele ‘Gastronomie din Ţinutul Bucovinei’ în zona Câmpulung Moldovenesc şi ‘Gastronomie specifică huţulilor’ de la Moldova Suliţa şi Fundu Moldovei.

„Sunt câteva dintre proiectele din Programul ‘România Atractivă’ în valoare de 16,5 milioane de euro. Pregătim alte proiecte şi am cerut MIPE să găsească soluţii şi ca proiectul ‘Drumul lui Ştefan cel Mare’ să fie finanţat pe bani europeni, mai ales că la Suceava au fost beneficiari de proiecte şi din Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Neamţ”, a spus Gheorghe Flutur.

Totodată, el a solicitat la Ministerul Agriculturii ca pe noul Plan Naţional Strategic să fie eligibile şi biserici din mediul rural, pentru că multe sunt într-o stare avansată de degradare şi au nevoie de consolidare

„Judeţul Suceava devine atractiv şi prin aceste investiţii pe care le facem în perioada care urmează”, a mai afirmat preşedintele CJ Suceava. AGERPRES