Circa 15 milioane de euro vor fi investiţi, în următorii ani, de către compania româno-maghiară RFV Distriterm SRL pentru modernizarea sistemul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat din Zalău.

Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, incluzând activităţile de transport, distribuţie şi furnizare a agentului termic în municipiul Zalau a fost semnat miercuri, între operatorul SC RFV Distriterm SRL şi municipalitate. Delegarea s-a realizat pe o perioadă de 49 de ani, cu condiţia realizării unor investiţii în modernizarea sistemului, ce pot ajunge până la 60 de milioane de lei, echivalentul a 15 milioane de euro.

Compania speră ca prin aceste investiţii să determine populaţia oraşului şi agenţii economici să se rebranşeze la sistemul centralizat de încălzire, prin servicii de calitate şi la un preţ rezonabil.


„În ceea ce priveşte sursele de energie pe care dorim să le folosim, dorim să dezvoltăm un mixt energetic, care, pe lângă gaz foloseşte şi surse regenerabile, precum biomasa. Avem aşteptări mari şi sunt mari şi sumele pe care urmează să le investim. În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare, dorim să investim o sumă de circa 60 de milioane de lei. Evident, este foarte important şi ca numărul de consumatori să crească corespunzător. Este foarte important pentru noi să convingem cât mai mulţi consumatori să se rebranşeze la sistem. Suntem convinşi că prin calitatea serviciului pe care urmează să-l prestăm vom convinge consumatorii că merită să revină la sistem. (…) Şi ne propunem să prestăm servicul la un tarif care este, la fel, satisfăcător pentru populaţie”, a precizat, la semnarea contractului, Roland Szmola, manager de proiect, reprezentant al RFV Distriterm.


În acelaşi context, Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului, a precizat faptul că, în câţiva ani, prin investiţiile propuse se speră că tariful pe gigacalorie va scădea, astfel încât revenirea în sistemul centralizat de încălzire să devină atractivă. Primarul a subliniat faptul că s-a dorit încheierea acestui contract şi pentru „independenţa energetică” a oraşului ce foloseşte, actualmente, ca sursă de combustibil doar gazul. Consilierii locali din Zalău au aprobat, în luna mai, asocierea municipalităţii cu compania maghiară RFV de Dezvoltare Regională, de Investiţii, de Producţie şi Servicii Societate pe Acţiuni de tip deschis, în vederea înfiinţării societăţii comerciale Distriterm SRL, ce are ca obiect principal de activitate transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în localitate.


Asocierea a fost decisă de către Primăria Zalău, ţinând cont că actuala societate de termoficare a oraşului, Uzina Electrică, se găseşte în insolvenţă, acumulând datorii totale de aproape 37 de milioane de lei, dar şi pentru că există resurse limitate ale bugetului local de susţinere a acestei activităţi. Actualmente, furnizarea agentului termic în sistem centralizat se realizează către circa 725 de familii, 45 şcoli şi grădiniţe şi câteva companii private din Zalău. AGERPRES