O nouă centrală pe bază de biomasă urmează a se construi în oraşul Horezu, după ce anul trecut au început construcţiile la altă unitate de acest profil, a declarat primarul localităţii, Ilie Fârtat.

„KDF Energy, compania românească lider în tranzacţiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră pe piaţa din România, Bulgaria şi Grecia, şi cu activităţi în producţie de energie verde, trading de energie şi certificate verzi, a deschis azi lucrările de construcţie la centrala electrică pe biomasă din oraşul nostru. Centrala, cu termen de finalizare în luna septembrie 2015, va avea o putere nominală de 4,13 MW pentru producerea de energie nepoluantă şi va genera un consum de aproximativ 60.000 – 65.000 de tone/an de biomasă lemnoasă”, a spus Fârtat.

Prin acest proiect, mai spune edilul, Horezu devine localitatea cu cea mai mare investiţie în energie din judeţul Vâlcea, şi va exploata resursele de biomasă lemnoasă din judeţele învecinate – Gorj, Mehedinţi, Argeş. În plus, se vor genera peste 120 de locuri de muncă, atât în comunitatea locală, cât şi pe orizontală, în rândul furnizorilor care vor fi angrenaţi în construcţia şi funcţionarea centralei electrice.
Valoarea totală a proiectului co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 72,8 milioane de lei şi se înscrie în „Strategia Energetică a României pentru perioada 2007-2020”, Capitolul 1 – „Obiective strategice”, „Promovarea producerii energiei pe bază de resurse regenerabile”.

Energia electrică ce va fi produsă de centrala de la Horezu va fi livrată în Sistemul Energetic Naţional. În plus, centrala pe biomasă poate asigura necesarul de energie termică pentru întreaga comunitate din oraşul Horezu, care va avea acces la energie termică la unul dintre cele mai avantajoase tarife pe gigacalorie din ţară. În oraşul Horezu, în anul 2013, au demarat lucrările la o altă centrală termică pe bază de biomasă. AGERPRES