Primăria municipiului Baia Mare a investit aproape 400.000 de lei într-un nou adăpost destinat câinilor fără stăpân, a declarat primarul Cătălin Cherecheş.

„În prima etapă am fost nevoiţi să amânăm investiţia din cauza unor prevederi impuse de Guvern, însă într-un final investiţia, evaluată la aproape 400.000 de lei, într-un adăpost nou pentru câinii fără stăpân, a fost dată în folosinţă. Vechiul spaţiu de ecarisaj este depăşit şi a trebuit să găsim o formulă prin care să ne extindem. (…) În acest moment, în noul spaţiu va putea găzdui aproape 300 de câini, în condiţii foarte bune, animalele vor putea fi monitorizate eficient, iar activiştii unor fundaţii vor avea acces în incintă pentru a se convinge de condiţiile asigurate”, a spus Cătălin Cherecheş.

Acesta a mai precizat că primăria aşteaptă sesizările cetăţenilor pentru identificarea câinilor vagabonzi.

„Suntem interesaţi şi aşteptăm sesizărilor cetăţenilor pentru a putea strânge câinii fără stăpân care pot fi întâlniţi în anumite zone ale oraşului. Am observat o creştere a câinilor, îndeosebi în zona depozitelor de materiale situate la marginea oraşului, lucru care arată că proprietarii acestor depozite aduc câinii pentru a păzi incinta, iar în momentul când nu mai au nevoi de aceştia îi lasă să plece. Apoi, un alt aspect care arată creşterea numărului de câini e că aceştia sunt aduşi până-n marginea oraşului cu maşina de anumite persoane care doresc să se scape de animale. Asta arată că avem o gravă percepţie de educaţie”, a spus Cătălin Cherecheş.

Edilul a mai menţionat că în cel mult o lună de zile câinii fără stăpân ar putea fi adunaţi din oraş şi duşi în noul spaţiu de cazare. De asemenea, primarul municipiului Baia Mare a mai precizat că spaţiul de cazare a fost construit conform standardelor europene.

Totodată, dr. Dorin Pop, inspector superior în cadrul Compartimentului Poliţia Animalelor, a precizat că, investiţia va oferi condiţii mai bune animalelor aduse în acest spaţiu. „Noul spaţiu va oferi condiţii mai bune câinilor aduşi aici, însă problema câinilor abandonaţi la marginea oraşului va predomina. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că animalele trebuie sterilizate, trebuie să fie mai cooperanţi în această problemă. Acum, în centru avem peste 250 de câini, însă cifra oscilează zilnic ca urmare a acţiunilor din teren”, a spus Dorin Pop.

Adăpostul pentru câinii fără stăpân a fost construit la periferia municipiului Baia Mare şi a fost finanţat din bugetul local. AGERPRES