statie_epurare2.jpgPrimăria municipiului Baia Mare şi administraţia societăţii de utilităţi publice” Vital” au semnat, marţi, contractul în valoare de 12 milioane de euro cu firma Veolia Water Solutions & Technologies pentru reabilitarea staţiei de epurare şi recuperare a nămolurilor rezultate din apele reziduale.

Investiţia se efectuează din fonduri europene alocate prin POS Mediu, prin care judeţul Maramureş a atras aproape 120 de milioane de euro în diferite investiţii de-a lungul anilor. Contractul dintre părţi prevede reabilitarea staţiei de epurare în cel mult 22 de luni din momentul semnării contractului.

„Contractul vine cu o nouă treaptă în ceea ce înseamnă epurarea apelor şi rezolvă, în parte cel puţin, problema nămolului. Bineînţeles că, pe următoarea fază de finanţare, ne dorim să implementăm o tehnologie de deshidratare, uscare a nămolului, în aşa fel încât să fie o chestiune profitabilă pentru societatea Vital, prietenoasă cu mediul, pentru municipiul Baia Mare şi pentru zonele adiacente”, a spus primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Edilul a spus că odată cu intrarea în funcţiune a noii staţii de epurare va dispărea mirosul neplăcut cauzat de nămoluri.

Investiţia prevede şi achiziţionarea unei instalaţii de ultimă generaţie pentru îngroşarea mecanică a nămolurilor rezultate în urma colectării şi prelucrării. „Proiectul prevede construcţia unui bazin mare de aerare, de aproximativ 30.000 de metri cubi, fiind un sistem de aerare nou, cu bule fine, se vor reabilita digestoarele sau se vor construi altele noi, iar acest lucru îl facem având în vedere faptul că procesul de digerare va elimina o mare parte din mirosurile emanate de nămolul degajat prin procesul de tratare. Odată cu aplicarea acestei tehnologii se va îmbunătăţi şi calitatea apei la ieşire, pentru că va exista şi un decantor secundar nou. Prevedem o îmbunătăţire a nivelului de uscare a nămolului, urmând să se ajungă la 35 de grade de uscare, staţia funcţionând acum la 25 grade (…), o să avem un nămol ce va putea fi transportat la groapa de gunoi sau în altă parte”, a precizat Gheorghe Neacşu, directorul companiei de implementare a investiţiei, Veolia Water Solutions & Technologies.

Ultimele investiţii realizate de compania Vital Baia Mare în staţia de epurare a apelor uzate a fost făcută în anii 90, iar instalaţiile sunt deja uzate fizic în urma exploatării îndelungate. În ultimii trei ani, locuitorii din cartierele situate în vecinătatea staţiei de epurare au semnalat frecvent Agenţia de Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu şi primăria Baia Mare de mirosurile insuportabile purtate de curenţii de aer dinspre staţia de epurare. AGERPRES