borsa_partie.jpgAdministraţia oraşului Borşa intenţionează să scoată la vânzare investiţia nefinalizată în pârtia olimpică de schi şi telegondolă din lipsa resurselor financiare.

Pârtia olimpică din staţiunea montană Borşa (Munţii Pietroul Rodnei) a început să fie construită în urmă cu zeci ani, într-un proiect comun care prevedea o altă investiţie în judeţul Satu Mare, sub denumirea Luna Şes-Borşa, investiţie realizată printr-un grant european în valoare de 16 milioane euro. De-a lungul anilor, numeroase sincope interne au determinat oprirea investiţiilor în diferite stadii, majoritatea cauzate de firmele care au adjudecat licitaţia celor două obiective turistice.

„Deja această investiţie care ar fi trebuit finalizată cu zeci ani, printr-un program PHARE a ajuns să fie de râsul lumii prin blocajele continue din partea firmelor implicate în proiect şi a sumelor de bani care creşteau de la un al altul fără a ajunge la capăt. Până acum au fost investiţi 13 milioane de euro, iar constructorul a estimat că mai e nevoie de încă 7 milioane de euro pentru amenajarea variantelor de coborâre, sumă ce n-a fost prevăzută în proiectul iniţial. Dacă am reuşi să valorificăm investiţia, bugetul local ar putea fi îmbogăţit cu o sumă nesperată”, a spus viceprimarul Ioan Timiş.

Edilul oraşului Borşa a mai precizat că 70% din investiţia în pârtia olimpică de schi şi telegondolă a fost realizată, însă lunar, primăria cheltuieşte sume mari de bani cu întreţinerea, curentul electric şi personalul aferent. Viceprimarul Ioan Timiş exclude din start un parteneriat public-privat care ar putea obliga administraţia locală să participe frecvent la majorări de capital, lucru economic neviabil în actuala conjunctură economică. „Singura variantă a momentului pe care o văd e scoaterea la vânzare a investiţiei”, a subliniat Ioan Timiş.

Pe de altă parte, oficiali ai Biroului Maramureş Info Turism din cadrul CJ Maramureş consideră că intenţia primăriei Borşa şi a Ministerului Dezvoltării de a vinde afacerea în portofoliul căruia se află investiţia din staţiunea turistică Borşa, depinde numai de interesul investitorilor în branşă, însă locul va continua să reprezinte un punct de atracţie pentru turiştii de pretutindeni. „Turiştii străini îndeosebi, dar şi românii trec prin Borşa pentru a ajunge în Parcul Naţional Munţii Rodnei, Parcul Natural Munţii Maramureşului cât şi spre zona turistică din Bucovina. Va fi în sprijinul comunităţii locale dacă administraţia şi alţi investitori vor şti să ofere servicii turistice net superioare pe lângă peisajele montane”, a spus Rada Pavel, directorul Biroului Maramureş Info Turism.

Pârtia olimpică de schi din staţiunea montană Borşa este amenajată parţial pe o suprafaţă de 2.980 de metri, având o diferenţă de nivel de 770 de metri şi o lăţime de 60 de metri. Lungimea instalaţiei de telegondolă care porneşte de la baza pârtiei este de 2. 113 metri, având o capacitate de transport de 1.800 de metri. AGERPRES