Introducerea cadastrului general va costa aproape un miliard de euro

Proiectul de introducere a cadastrului general initiat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) se va finaliza in 2020 si va costa 944 milioane euro, iar cea mai mare parte a banilor vor proveni din finantari externe, au declarat oficialii institutiei.
Costurile proiectului pilot din comuna Stefan Voda (judetul Calarasi) se ridica la 107.000 lei. Etapa a doua cuprinde lucrari in 20 de unitati administrativ teritoriale din patru judete ale caror costuri ajung la sapte milioane lei, bani proveniti de la bugetul de stat. A treia etapa consta in introducerea cadastrului general in zece judete, iar costurile vor fi de 85 milioane de euro. Toate aceste lucrari se vor termina cu inscrierea in cartea funciara a tuturor proprietatilor.

Cadastrul general inseamna localizarea proprietatilor, identificarea acestora si inscrierea drepturilor de proprietate in Cartea Funciara. Crearea cadastrului aduce avantaje si pentru cetatean si pentru statul roman. O consecinta va fi accesarea mai usoara la creditele ipotecare si usurarea procedurilor de transfer a drepturilor de proprietate. Pentru statul roman, proiectul este util deoarece creeaza o baza reala de impozitare, va reduce numarul de litigii, va facilita reforma funciara si va imbunatati dezvoltarea infrastructurii, sustin reprezentantii ANCPI.