Declara primarul comunei Vinatori Neamt, Maria Petrariu, facand referire la problemele prioritare ale comunitatii pe care o conduce.
– Stimata doamna primar, care sunt principalele obiective de investitii pentru care se aloca bani de la bugetul Primariei Vinatori Neamt in acest an?

– In bugetul Primariei Vinatori Neamt pe anul 2007 sunt alocate fonduri in vederea achizitionarii unei autogunoiere compactoare, a pubelelor si a sacilor menajeri pentru depozitarea gunoaielor care vor fi distribuiti catre populatie. Cu banii de la bugetul local vrem sa ne procuram dotarea minima pentru pastrarea curateniei in comuna. Sunt alocati bani de la bugetul local pentru reparatii capitale la scolile din comuna (S.A.M. Vinatori Neamt, Seminarul Teologic Veniamin Costachi, Scoala Nemtisor), pentru reparatii capitale 2 poduri, infiintare teren de sport. De asemenea s-au alocat bani pentru elaborarea de studii de fezabilitate (S.F. asfaltare drum comunal sat Lunca, S.F. asfaltare drum comunal sat Nemtisor, S.F. asfaltare drum comunal sat Vinatori, S.F. centru social rromi, S.F. si PT Camin Cultural Vinatori Neamt, S.F. + PT alimentare cu apa sat Lunca si Nemtisor, S.F. canalizare sat Lunca si Nemtisor, S.F. canalizare sat M-rea Neamt, S.F. camin de batrani) necesare in vederea accesarii de fonduri europene. Zilele acestea vor incepe lucrarile la aductiunea de gaz metan. Investitia se realizeaza cu firma Mihoc Oil, care a castigat licitatia organizata de Ministerul Industriilor. Proiectarea este gata si s-au obtinut aprobarile necesare. Financiar, primaria va fi implicata la plata bransamentelor la magistrala si a bransamentelor la instituriile publice subordonate. Pe data de 29 mai 2007 am avut receptia finala la sala de sport de la Seminarul Teologic Veniamin Costachi Manastirea Neamt, investitie care s-a realizat prin Compania Nationala de Investitie, cu fonduri guvernamentale. Tot aici se realizeaza o extindere la caminul elevilor si mansardarea internatului, lucrarile fiind foarte aproape de finalizare. Investitia se deruleaza prin Inspectoratul Scolar Judetean Neamt cu finantare de la Ministerul Educatiei.

– Primaria Vinatori Neamt are proiecte de investitii pentru care vizeaza obtinerea de fonduri europene?

– In domeniul infrastructurii ne propunem sa realizam canalizarea in satul Vinatori Neamt pe sectorul unde exista alimentare cu apa. In viitor ne gandim la extinderea retelelor de apa si canalizare si in celelalte sate, Lunca si Nemtisor. Pentru satul Nemtisor suntem in stadiul de achizitie a studiului de fezabilitate si ne gandim la o modalitate de a accesa fonduri europene in vederea realizarii investitiei de aductiune apa-canal. Alimentarea cu gaz metan este proiectata pentru toata comuna. Dupa ce vom finaliza toate aceste investitii, ne vom orienta spre asfaltarea drumurilor. Avem in vedere caile rutiere Lunca