Problemele strategice cu care se confruntă judeţul Sălaj, sursele de avantaj competitiv, factorii strategici cheie şi obiectivele strategice au fost principalele teme abordate în cadrul unei noi întâlniri organizate de către Consiliul Judeţean Sălaj, în cadrul procesului privind elaborarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a judeţului pentru perioada 2021-2027.

Potrivit unui comunicat de presă al CJ Sălaj, evenimentul a avut loc în prezenţa unor specialiştii Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca responsabili cu elaborarea acestui instrument managerial, conducerea CJ Sălaj, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai instituţiilor publice şi ai ONG-urilor.

„Discuţiile moderate de prof. univ. dr. Călin Emilian Hinţea, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, au urmărit definirea profilului strategic, pornind de la problemele care, în lipsa unor soluţii precise, pot avea un impact negativ, pe termen mediu şi lung, asupra judeţului. Printre minusurile identificate de cei prezenţi s-au numărat migraţia forţei de muncă educate şi tinere, lipsa oportunităţilor de petrecere a timpului liber, îmbătrânirea populaţiei din mediul rural, problemele ce ţin de mobilitate, de infrastructură şi utilităţi, precum şi lipsa unui brand al judeţului”, se arată în comunicatul menţionat.

Partea a doua a întâlnirii a fost rezervată reprezentanţilor UAT-urilor, prilej cu care a fost dezbătut draftul profilului strategic al judeţului, pentru a vedea în ce măsură acesta se sincronizează cu viziunea şi percepţia aleşilor locali. De asemenea, primarilor li s-a solicitat să trimită principalele proiecte relevante care nu sunt incluse în strategiile de dezvoltare ale UAT-urilor, dar care ar trebui să fie cuprinse în strategia judeţului.

„Am continuat, astăzi, întâlnirile cu actorii-cheie din mediul privat şi public în vederea realizării Strategiei de Dezvoltare a judeţului, un instrument care să modeleze viitorul Sălajului şi să îndepărteze percepţia de ‘judeţ mic şi neimportant’. Putem face acest lucru doar împreună, prin folosirea eficientă a resurselor şi valorificarea potenţialului local, prin identificarea proiectelor prioritare pentru comunităţile noastre, dezvoltarea infrastructurii, a turismului, asigurarea unui mediu curat şi o ofertă culturală originală. Nu îmi doresc o strategie pe care să nu o putem implementa, ci una care să ne reprezinte pe toţi. Trebuie să fim realişti, să ţinem cont de plusuri şi minusuri, să avem strategii complementare şi să ne concentrăm pe dezvoltarea echilibrată şi durabilă a comunităţilor. În acest fel, Sălajul are şanse reale la progres, iar nivelul de trai al cetăţenilor se va îmbunătăţi”, a afirmat Dinu Iancu-Sălăjanu, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.

Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Sălaj pentru perioada 2021-2027 face parte dintr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. AGERPRES