Municipiul Focşani va avea un sistem de colectare selectivă a deşeurilor cu insule ecologice digitalizate subterane, prin care fiecare locuitor va plăti doar pentru ceea ce aruncă, un proiect în valoare de peste 9,3 milioane de lei, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a anunţat administraţia locală.

„Primarul Cristi Valentin Misăilă a semnat contractul de finanţate pentru proiectul „Construirea de insule ecologice digitalizate în Municipiul Focşani”. Proiectul care va fi finanţat prin PNRR prevede montarea a 100 de insule ecologice digitalizate, subterane şi supraterane, pentru colectarea separată a deşeurilor. Implementarea acestui proiect va schimba managementul deşeurilor în Municipiul Focşani iar fiecare locuitor al oraşului va putea plăti pentru cantitatea de deşeuri pe care o produce. Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor la care accesul se va face pe bază de carduri autorizate. Aceste platforme subterane şi supraterane de colectare selectivă a deşeurilor sunt considerate soluţia ideală pentru problema gunoiului, în special pentru centrul oraşului. Vor fi eliminate mirosurile neplăcute şi vandalizarea actualelor pubele de gunoi folosite în Municipiul Focşani. Nu în ultimul rând, încurajăm colectarea separată a deşeurilor prin folosirea acestor containere inteligente în care pot fi aruncate separat deşeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul”, se arată într-un comunicat al Primăriei Focşani.

Potrivit sursei citate, proiectul „Construirea de insule ecologice digitalizate în Municipiului Focşani” are o valoare de 9.322.452,50 lei.

Containerele sunt protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat, sunt dotate cu modul GSM pentru transmisia datelor şi acces digitalizat pentru persoanele arondate. Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital care va oferi informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate, precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere.

În Municipiul Focşani vor fi montate 10 insule ecologice subterane care vor fi amplasate în zona blocurilor, în locaţii centrale, zone de protecţie a monumentelor istorice sau cu trafic intens. Celelalte 90 de insule ecologice sunt supraterane.

Proiectul implementat de Municipiul Focşani va fi inclus în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Solide implementat la nivelul judeţului Vrancea. AGERPRES