Conducerea Institutului National de Administratie face apel la institutiile publice sa conlucreze pentru remedierea situatiei din cartierele afectate de intreruperea alimentarii cu agent termic.

Florin Melciu, director general adjunct al Institutului National de Administratie, atrage atentia asupra modului in care managementul defectuos al RADET si CET Sud afecteaza cetatenii cartierelor ramase fara caldura si aflate in pericol de a ramane si fara gaze, in prag de iarna.

Toate acestea se intampla in conditiile in care cetatenii si-au platit la zi facturile de intretinere, platind astfel servicii pe care sunt in pericol sa nu le mai primeasca. „Asa ceva nu este normal! Institutiile publice trebuie sa conlucreze pentru a remedia situatia, si pe aceasta cale fac apel catre Primaria Generala si catre primariile de sector ale cartierelor afectate pentru a gasi solutii pentru depasirea acestei situatii. Problema nu este a cetatenilor, si totusi ei sunt cei care au de suferit de pe urma proastei administrari financiare a companiilor furnizoare de agent termic. Primariile trebuie sa intervina si sa tina situatia sub control. Nu ne putem permite ca oamenii sa sufere de frig din cauza unor datorii pe care nu ei le-au provocat!”, a declarat Melciu.

De asemenea, Dragos Dinca, director general al Institutului National de Administratie considera ca RADET trebuie sa urmeze aceeasi cale ca si fosta RGAB, adica privatizarea, deoarece aceasta reprezinta singura cale de a asigura eficienta in sistemul de furnizare a energiei termice. 2500 de apartamente din cartierul Colentina au ramas fara apa calda si caldura datorita faptului ca RADET nu si-a platit datoriile catre CET Sud.

Dupa cum se cunoaste, peste 2.500 de blocuri din cartierele Colentina, Pantelimon si Balta Alba raman fara caldura din cauza datoriilor si a lantului de restante dintre diversii furnizori, toti responsabili de alimentarea cu agent termic a acestei zone. Astfel RADET, distribuitorul de energie termica are datorii uriase catre furnizorul de energie ELCEN. La randul sau, CET Sud datoreaza foarte multi bani furnizorilor de materie prima (gaz si pacura). Furnizorii de gaz ameninta deja ca vor reduce presiunea la gaze in situatia in care facturile nu vor fi platite.