investeste_in_oameni.jpgInstitutul de Stiinte ale Educatiei este unul dintre partenerii proiectului „Tinerii impotriva violentei”, un proiect strategic initiat de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in domeniul prevenirii si combaterii fenomenului de violenta scolara.

Proiectul „Tinerii impotriva violentei” se va derula pe o perioada de 36 de luni si este finantat din Fondul Social European, contribuind in mod direct la realizarea obiectivului general al Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane – POS DRU. Proiectul se inscrie in domeniul major de interventie 1.1 Acces la educatie si formare profesionala initiala de calitate.

Experienta anterioara a Institutului de Stiinte ale Educatiei in domeniul prevenirii si combaterii violentei in mediul scolar constituie un aspect reprezentativ in asigurarea reusitei implementarii acestui proiect.

In anul 2005, Institutul de Stiinte ale Educatiei a elaborat impreuna cu UNICEF, studiul intitulat „Violenta in scoala”, oferind prin intermediul acestuia o imagine de ansamblu asupra fenomenului violentei scolare, precum si asupra formelor de manifestare a cauzelor acestuia. De asemenea, echipa de experti a Institutului de Stiinte ale Educatiei a realizat un „Ghid practic pentru directori si cadre didactice privind prevenirea si combaterea violentei in scoala.” Acesta a avut ca scop acordarea de asistenta metodologica principalilor actori cheie de la nivelul scolilor pentru identificarea fenomenelor de violenta si a cauzelor care le genereaza.

In anul 2009, Institutul de Stiinte ale Educatiei a implementat un studiu de cercetare complementar activitatilor anterioare, dezvoltand proiectul „Comunitati de practici in domeniul prevenirii si combaterii violentei scolare – intelegere, asumare si participare”

In cadrul proiectului „Tinerii impotriva violentei”, Institutul de Stiinte ale Educatiei participa la realizarea a trei componente importante: sistemul de monitorizare a fenomenelor de violenta in scoala, sprijinirea dezvoltarii institutionale privind implementarea strategiei nationale privind prevenirea si combaterea violentei in scoala si de asemenea, formarea in domeniul prevenirii si combaterii violentei in scoala.

Prin rezultatele obtinute, expertii din cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei, se asteapta la un impact important in ceea ce priveste adaptarea si evolutia institutiilor de invatamant implicate in proiect, catre un mediu informat si competent in rezolvarea tuturor problemelor si incidentelor cauzate de manifestarile violente.