Instituţiilor publice le va fi interzis să solicite persoanelor fizice şi juridice, beneficiare ale serviciilor publice, date şi informaţii care există deja în sistemul public, începând din 30 decembrie 2018, conform unei propuneri legislative iniţiate de 41 de parlamentari liberali şi depuse la Parlament.

Propunerea legislativă „Anti-birocraţie” are ca obiectiv, potrivit iniţiatorilor, reducerea birocraţiei, a aglomeraţiei şi a timpului petrecut la ghişeu de către cetăţeni, a numărului de funcţionari la ghişee, stimularea conectării bazelor de date între instituţii, precum şi eliminarea şpăgii.

Este interzis ca o instituţie sau autoritate publică să solicite persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice date sau informaţii existente în sistemul public. Începând cu data de 30 decembrie 2018, nicio persoană fizică sau juridică de drept privat nu are obligaţia de a transmite şi nici nu îi pot fi solicitate, de către o instituţie sau autoritate publică, date sau informaţii existente în sistemul public„, prevede proiectul.

Potrivit proiectului, funcţionarii vor fi sancţionaţi disciplinar.

„Fapta de a solicita persoanelor fizice şi juridice de drept privat date sau informaţii care au fost comunicate unei alte instituţii sau autorităţi publice, săvârşită de către persoana din cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”, mai stabileşte proiectul.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, forul decizional fiind Camera Deputaţilor. AGERPRES