Institutiile publice informatizate – mai eficiente in relatia cu cetatenii

siveco_3iunie.jpgO organizatie, indiferent de profilul sau, poate fi inteleasa ca un ansamblu economic complex, ce presupune gestiunea eficienta a resurselor. Calitatea procesului de �conducere� a tuturor elementelor antrenate intr-o institutie – respectiv capitalul uman, resursele financiare, mijloacele fixe etc. � influenteaza, in mod esential, indeplinirea obiectivelor proprii de activitate. Replicand modelul de �conducere� din mediul privat, institutiile publice recurg din ce in ce mai des la instrumente software moderne pentru sustinerea activitatii desfasurate.
Venind in intampinarea cererii autohtone de solutii informatice specializate, SIVECO Romania a pus la punct sistemul software de management de tip ERP, SIVECO Applications, care suplineste, in buna masura, efortul uman, oferind administratiilor suport calificat in restructurarea principalelor activitati.

SIVECO Applications se constituie dintr-un ansamblu de module interconectate functional, accesibile atat sub forma de pachet integrat, cat si ca module individuale. Acest sistem inglobeaza in structura sa cele mai importante module de gestiune specifica, cu o aplicabilitate mare si in administratia publica romaneasca. Acestea se refera, in principal, la gestiunea financiar-contabila, gestiunea mijloacelor fixe si a obiectelor de inventar, gestiunea resurselor umane si gestiunea bugetelor.

Componenta de Management Financiar-Contabil poate fi considerata nucleul pachetului SIVECO Applications, asigurand urmarirea performantelor activitatilor dintr-o institutie publica. Modulul interactioneaza cu toate celelalte componente ale sistemului, prin fluxuri complexe de lucru. Practic, orice informatie valorica rezultata din activitatile specifice ale unei institutii are reflectare imediata in Componenta de Management Financiar-Contabil.

Componenta de Management al Mijloacelor Fixe si al Obiectelor de Inventar rezolva, la randul sau, principalele cerinte privind urmarirea si evidenta activelor necorporale, mijloace fixe, obiecte de inventar si mijloace fixe de natura obiectelor de inventar. Toate aceste active sunt monitorizate permanent pe intreaga lor durata de viata, de la achizitionarea si punerea lor in functiune, pana la scoaterea din uz, astfel incat utilizatorul sa poata afla in orice moment care este starea si traseul mijlocului fix respectiv, inclusiv operatiunile efectuate asupra lui intr-un anumit interval de timp (transfer, modernizare, depreciere, reevaluare, casare, vanzare, etc).

Componenta de Management al Resurselor Umane, dezvoltata de SIVECO Romania, asigura, la randul sau, optimizarea tuturor proceselor pe care le presupune activitatea de HR: gestionarea electronica a fluxului de recrutare a noilor angajati, gestionarea fluxului de scolarizare a personalului, de dezvoltarea carierei, gestionarea electronica a tuturor informatiilor legate de salariati. Aceasta componenta permite reducerea costurilor, diminuarea eforturilor depuse in activitatile curente privind managementul resurselor umane; monitorizarea performantelor angajatilor; securitatea si protectia informatiilor; pastrarea datelor istorice on-line; integrarea transparenta a noilor sisteme cu cele actuale.

Componenta de Management al Bugetelor, proiectata de SIVECO, propune un set de indicatori conform clasificatiei bugetare – grupati intr-o structura arborescenta pe mai multe niveluri – care permit colectarea si gestionarea facila a datelor necesare pentru fundamentarea si urmarirea bugetelor. Prin intermediul modulului de Management al Bugetelor, SIVECO Romania faciliteaza institutiilor publice rezolvarea cu eforturi minime a sarcinilor privind activitatea de bugetare. Apelul la acest instrument informatic aduce beneficii importante responsabililor cu bugetarea, contribuind semnificativ la automatizarea si optimizarea intregului flux de operatii presupus de acest tip de activitate.

Asadar, modulele de gestiune specifica amplifica viteza de finalizare a operatiunilor din institutiile publice, asigurand un randament crescut al personalului, cu implicatii directe asupra gradului de satisfactie a cetatenilor.

Articol realizat de Ionut Caluschi.