Instituţia Prefectului Harghita a solicitat tuturor primarilor din judeţ ca, în calitate de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, să identifice spaţii pentru organizarea centrelor de caratină sau izolare, după intrarea în vigoare a legii care reglementează acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a declarat că, potrivit legii, „carantinarea se realizează în situaţia în care persoanele pentru care se instituie această măsură declară pe propria răspundere că nu îşi pot asigura condiţii de separare fizică la domiciliu sau o altă locaţie declarată”.

Potrivit sursei citate, lista cu aceste spaţii special desemnate de autorităţile locale se va stabili prin hotărâre de guvern, iar cheltuielile ocazionate de carantinarea persoanelor menţionate vor fi asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Adrian Pănescu a mai precizat că în Harghita au fost organizate centre de carantină în peste 30 de localităţi, care au funcţionat până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale.

Potrivit informării de luni a Instituţiei Prefectului, de la începutul pandemiei au fost confirmate în judeţ 424 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. 73 de persoane sunt internate la spitalele din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, 324 de persoane s-au vindecat, fiind înregistrate şi 13 decese în rândul celor infectaţi cu noul coronavirus. De asemenea, 14 persoane diagnosticate cu COVID-19 au solicitat externarea şi urmează tratament la domiciliu. AGERPRES