Instanta va hotari pe 24 ianuarie situatia fostului prefect Mioara Mantale

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis repunerea pe rol a cauzei privind cererea fostului prefect al Bucurestiului, Mioara Mantale, de anulare a deciziei prin care a fost retrogradata la functia de subprefect.
Cei doi judecatori ai Sectiei de Contencios Administrativ-Fiscal a Curtii de Apel Bucuresti nu s-au putut pune de acord joi in legatura cu cererea Mioarei Mantale si au decis repunerea pe rol a cauzei, acordand termen pe 24 ianuarie, cand un complet de divergenta, format din trei judecatori, va lua o decizie in privinta fostului prefect.

La termenul de pe 10 ianuarie, reprezentantul Guvernului si cel al Ministerului Internelor si Reformei Administrative au afirmat ca schimbarea din functie a Mioarei Mantale s-a dispus potrivit principiului mobilitatii, conform caruia inaltii functionari publici pot fi mutati dintr-o functie in alta, acest lucru facandu-se pentru eficientizarea functionarii institutiilor publice.

De cealalta parte, avocatul Radu Pricop, cel care o reprezinta pe Mioara Mantale, a spus ca principiul mobilitatii se aplica in anumite cazuri, dar care nu au legatura cu articolul 30 al Hotararii de Guvern 341/2007, care specifica clar cazurile de mobilitate.

Avocatul Mioarei Mantale a reclamat faptul ca nu a gasit la dosar o motivare a deciziei de schimbare din functie a clientei sale, moment in care reprezentantii Guvernului au inaintat judecatorului nota de fundamentare prin care s-a argumentat decizia de trecere a Mioarei Mantale din functia de prefect in cea de subprefect. Avocatul Radu Pricop a cerut instantei sa nu accepte acest act, cerere respinsa de judecatori.
Curtea de Apel Bucuresti a respins, pe 26 septembrie 2007, cererea fostului prefect al Bucurestiului Mioara Mantale de suspendare a hotararii de guvern prin care a fost schimbata in functia de subprefect al Capitalei.

Mioara Mantale a anuntat, pe 3 septembrie 2007, ca va contesta la Curtea de Apel hotararea de guvern prin care a fost schimbata din functie, considerand-o “nelegala si netemeinica”. Ea si-a exprimat nemultumirea si fata de faptul ca a fost privata de posibilitatea contestarii deciziei Executivului.

“Este dreptul meu sa contest o mutare a mea dintr-o functie superioara pe una inferioara. Ma adresez Curtii de Apel pentru suspendarea hotararii de guvern pana la judecarea nulitatii acesteia. Nerespectarea tuturor acestor principii duce la nulitatea oricarui act”, a spus atunci Mioara Mantale, care se declara optimista in ceea ce priveste viitorul sau demers in justitie, fiind sigura de succesul acestuia.

Mioara Mantale a fost schimbata din functia de prefect pe 28 august 2007, prin decizie a primului-ministru, in locul sau fiind desemnat subprefectul Catalin Deaconescu. Mioara Mantale a fost numita subprefect. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, preciza ca aceste masuri sunt menite “sa duca la imbunatatirea si eficientizarea activitatii guvernamentale”.