Initiativa liberala pentru modificarea legii statutului alesilor locali

Consilierii locali si-ar putea pierde mandatul in caz de demisie sau excludere din partidul pe listele caruia au candidat pentru functia respectiva, daca Parlamentul va adopta propunerea legislativa de modificare a legii privind statutul alesilor locali, depusa la Biroul Permanent al Camerei inferioare de trei deputati liberali.
Initiatorii – Eugen Nicolaescu, Rares Manescu si Mihaita Calimente – au propus, de asemenea, ca mandatul de consilier sa inceteze si in cazul pierderii calitatii de membru de partid prin inscrierea intr-un alt partid. Mandatul devenit vacant va fi distribuit candidatului aflat pe pozitia imediat urmatoare din lista prezentata in alegeri de partidul sau alianta pe listele caruia a candidat consilierul care si-a incetat exercitarea mandatului inainte de expirarea normala a acestuia. Proiectul mai prevede ca in exercitarea mandatului alesii locali se afla in serviciul colectivitatii locale si sunt responsabili in fata acesteia.

La sedinta de constituire a consiliilor locale si judetene prezenta consilierilor alesi este obligatorie, cu exceptia cazurilor in care absenta este temeinic motivata. Potrivit propunerii, alesii locali au obligatia de a participa la cel putin un curs de pregatire in domeniul administratiei publice locale in decursul primului mandat. Nu au aceasta obligatie alesii locali care au detinut anterior un alt mandat de consilier local, consilier judetean, presedinte al Consiliului Judetean, primar sau au exercitat functia de prefect, au detinut un mandat de parlamentar sau au studii economice, juridice sau administrative. Cursurile de pregatire vor fi organizate de Institutul National de Administratie.