Inițiativa legislativă prin care sunt majorate indemnizațiile primarilor a fost aprobată de Senat

senat.jpgSenatorii au adoptat, în ședința plenului de joi, inițiativa legislativă care modifică OUG nr. 84/2012 privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013, în sensul majorării indemnizațiilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene cu procente cuprinse între 2% și 30% față de nivelul aflat în prezent în plată.

Propunerea de lege, care a fost inițiată de mai mulți parlamentari PSD, PNL, PC și UDMR, stabilește că cea mai mare indemnizație din administrația publică locală ar urma să revină primarului general, de 7.643 lei, urmat de viceprimarul Capitalei – 6.380 lei, de președintele consiliului județean – 6.612 lei și de vicepreședintele CJ, respectiv 5.941 lei. Primarul de municipiu ar beneficia de o indemnizație de 6.333 lei, iar viceprimarul de municipiu (cu peste 320.000 locuitori) – 5.774 lei, în timp ce primarul de oraș ar avea una de 4.909 lei.

Guvernul nu a susținut adoptarea propunerii de lege, motivând că prevederile acesteia ar conduce la majorarea cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat cu cinci milioane de euro, “consecința fiind nerespectarea plafoanelor maxime ale cheltuielilor totale și ale cheltuielilor de personal aferente bugetului general consolidat, precum și a țintelor de deficit pe baza cărora a fost stabilit cadrul fiscal-bugetar”.
Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 65 de voturi pentru, 40 de voturi împotrivă și șase abțineri.

Votul a fost secret, electronic, la propunerea liderului grupului parlamentar al PNL, Puiu Hașotti, care a fost adoptată de plen cu 81 de voturi pentru, 27 de voturi împotrivă și o abținere. “Este corect să propun un vot secret. În privința votului grupului liberal, va fi la liber câtă vreme este vot secret. Eu însumi nu știu cum voi vota. Voi reflecta asupra acestui lucru pentru că văd aici niște sume care, în opinia mea, nu sunt chiar în regulă. Nu este vorba de a avea o paralelă între salariul unui viceprimar sau un primar de comună și a unui director, ci a unui profesor debutant care are 800 de lei și a unui primar care are 5.000 de lei”, a spus Hașotti. AGERPRES