ING revizuieste in scadere estimarile privind somajul in Romania

Analistii ING Bank Romania au revizuit in scadere estimarile privind rata somajului din acest an in Romania, de la 10,1%, la 9,5%.

“Rata somajului inregistrat s-a situat usor mai jos decat am anticipat in ianuarie, respectiv la 8,1% comparativ cu estimarea de 8,3%, dar cea mai importanta evolutie este ca datele ajustate sezonier, calculate de noi, indica o aplatizare a ratei somajului. Anticipam majorari usoare ale acestui indicator pana la jumatatea anului. Inca mai anticipam ca rata somajului ajustata la factorii sezonieri va creste treptat in urmatoarele luni, dar se pare ca ritmul majorarii ar putea fi lent”, a declarat senior economistul bancii, Nicolaie Chidesciuc.

“Daca datele ajustate sezonier confirma acest trend in urmatoarele patru – sase luni, atunci este posibil sa vedem rata somajului in jurul nivelul de 8,5% pe parcursul primului semestru si o majorare a indicatorului spre finele anului. Nivelul de 9% ar putea fi depasit, dar o rata de 10% nu mai pare probabila”, se mai arata in raportul ING.