Înfiinţarea celor două companii naţionale în domeniul energiei a fost aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, înfiinţarea celor două companii naţionale energetice, care se vor numi Electra şi Hidroenergetica, la o săptămână după ce în prima şedinţă din acest an a Consiliului Suprem de Apărare al Ţării se validase crearea acestora.

“Este rezultatul unei dezbateri publice de aproape un an de zile pe baza unor studii realizate de două institute de cercetare din Statele Unite şi Marea Britanie”, a declarat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, Adriean Videanu, ministrul Economiei.

Potrivit acestuia, compania Electra va fi condusă de Constantin Bălăşoiu, directorul Companiei Energetice Craiova, iar Hidroenergetica de Mihai David, directorul Hidroelectrica. Prin noua Hotărâre de Guvern, cele mai importante companii de producţie a electricităţii şi de extracţie a cărbunelui se vor comasa, fapt ce va duce la desfiinţarea Hidroelectrica. Conform actului normativ, prima companie naţională se va numi Electra şi va avea în structură complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Târgu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Totodată, a doua companie naţională, denumită Hidroenergetica, va fi înfiinţată prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti din cadrul Termoelectrica şi va avea în structură sucursala Paroşeni şi Termoserv Paroşeni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina, precum şi părţi din Compania Naţională a Huilei, care se divizează.

Înfiinţarea celor două companii energetice a fost aprobată la data de 21 ianuarie, în prima şedinţă din acest an a CSAT. “Aveam nevoie de două companii mari, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din zonă. România are o piaţă energetică rigidă. Finalitatea acestui demers este aceea de a asigura resursele naturale ale României pentru siguranţă şi securitate naţională şi resurse financiare pentru investiţii. Odată cu finalizarea celor două companii energetice, pe piaţă se va comercializa energie, nu hidro, electrică, ca până acum”, a explicat Videanu. Cele două societăţi vor fi reorganizate prin divizare şi fuziune precedată de dizolvare fără lichidare, se arată în noul proiect de hotărâre.

Capacităţile adiţionale preliminate indicate în actul normativ pentru cele două companii sunt de circa 500 MW pe bază de gaz, aproximativ 30 MW pe bază de resurse regenerabile (biomasă, eoliană şi micro-hidrocentrale) şi circa 1.100 MW centrale cu acumulare pompare. Companiile vor fi înregistrate la Registrul Comerţului în perioada următoare. Capitalul social al companiilor nou-înfiinţate va fi constituit prin preluarea activului şi pasivului aferente sucursalelor şi filialelor preluate de la societăţile reorganizate, pe baza bilanţului contabil întocmit la 31 decembrie 2009, care va fi actualizat, iar bunurile proprietate publică vor fi preluate în administrare fără să fie incluse în capitalul social, urmând să li se stabilească statutul juridic.

Videanu a menţionat că societăţile ce vor forma cele două noi companii nu vor intra în noile structuri cu datorii. “Nu vrem să ducem balastul datoriilor în cele două companii. Avem două probleme. Ele sunt la CNH, dar am făcut notificarea către Bruxelles, este un proces în derulare, precum şi la Termoelectrica şi ELCEN. Încercăm să găsim soluţii”, a spus Videanu. De asemenea, ministrul Economiei a precizat că proiectele dezvoltate în energie trebuie să fie realizate prin parteneriat public – privat. “Cotele de piaţă deţinute de cele două companii sunt relativ egale şi intenţionăm să creăm parteneriate public – private pe care Guvernul le va iniţia, fie că vorbim de a doua hidrocentrală pe Dunăre, de Tarniţa. Toate acestea se vor face în parteneriat public – privat, astfel încât cota companiilor să scadă şi să apară investitorii privaţi. Şi unităţile Galaţi, Brăila, Borzeşti vor produce energie în parteneriat public – privat”, a adăugat Videanu.

“În Electra avem complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova. Fiecare îşi ţine un grup în rezervă. Acum va creşte eficienţa cu 15 la sută. Complexurile vor avea şi propriile lor mine, care produc la un preţ mai mare decât Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, dar ele iau cu prioritate”, a precizat acesta. AGERPRES