Încheierea contractelor de depozitare a deşeurilor va fi delegată consiliilor locale de sector

Încheierea contractelor de depozitare a deşeurilor reziduale rezultate în urma procesului de sortare şi tratare a acestora va fi delegată consiliilor locale de sector, conform unei hotărâri adoptate în şedinţa de pe 23 martie a Consiliului General al Capitalei, cu 32 de voturi “pentru”, 9 “împotrivă” şi 2 abţineri.  Încheierea acestor contracte se va face odată cu ajungerea la termenul final al contractelor pentru activitatea de depozitare încheiate între Municipiul Bucureşti şi SC Iridex Group Import Export SRL, precum şi între Municipiul Bucureşti şi SC Eco Sud SA, cât şi în limita prevederilor autorizaţiilor integrate de mediu deţinute de cele două depozite.

Potrivit referatului de aprobare, în prezent deşeurile provenite din Municipiul Bucureşti sunt depozitate de către operatorii de salubrizare la depozitul Chiajna (administrat de SC Iridex Group Import-Export SRL) şi depozitul Vidra (administrat de SC Eco Sud SA). Ambele depozite de deşeuri deţin autorizaţii integrate de mediu valabile până în anul 2028.

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat sâmbătă că în Bucureşti serviciul de salubritate este delegat de 19 ani la sectoare şi că este o consecinţă logică să aibă şi contractele cu depozitele de deşeuri. Ea menţiona că a prelungit actul adiţional pentru depozitul de deşeuri de la Chiajna cu doar o lună, astfel încât primăriile de sector să încheie noi contracte. “În Bucureşti, serviciul de salubritate este delegat încă din anul 2001 către primăriile de sector, adică de 19 ani. Acolo sunt şi toate contractele cu operatorii de salubritate, aşadar era o consecinţă logică să aibă şi contractele cu depozitele de deşeuri. Nu avea rost să le impună Primăria Capitalei unde să ducă gunoiul. Vor avea posibilitatea să-l depoziteze unde cred că este mai sigur din punctul de vedere al factorilor de mediu. Am prelungit actul adiţional pentru depozitul de la Chiajna cu doar o lună, până pe 21 aprilie, ca să aibă timp sectoarele să încheie contracte unde doresc”, a afirmat Firea. AGERPRES