Parcul Monument din Braila, unul dintre cele mai mari parcuri aflate in interiorul oraselor din Romania si cel mai mare din Braila, care se intinde pe o suprafata de 90 de hectare, va fi reabilitat si modernizat anul acesta, cu fonduri europene.

Proiectul, estimat la peste 10 milioane de lei, din care 2% reprezinta contributie locala, iar restul fonduri europene printr-un program de mediu, vizeaza refacerea spatiilor verzi, a aleilor pietonale, a infrastructurii de zona verde si achizitionarea de echipament de udat.

„Vrem neaparat sa reabilitam acest parc, care reprezinta cea mai intinsa zona verde a municipiului nostru. Ideea este ca noul parc sa fie un loc de promenada adevarat, care sa arate extrem de bine”, a declarat viceprimarul de Braila, Doinita Ciocan. Sunt prevazute interventii asupra aleilor, drumurilor de acces si dotarilor din parc, fantani, bazine, locuri de joaca, terenuri sportive, precum si asupra vegetatiei care s-a dezvoltat haotic, igienizarea prin indepartarea arborilor uscati sau afectati de boli si daunatori, precum si indepartarea vetrelor de plante. Considerat principala zona de agrement a orasului, Parcul Monument nu a mai suportat interventii majore in ultimii douazeci de ani, singurele lucrari fiind cele de intretinere a aleilor centrale, de eliminare a vegetatiei uscate si de inlocuire a acesteia prin plantare de arbori si arbusti. In prezent, o parte din aleile pietonale proiectate initial au disparut, fiind acaparate de vegetatie, iar bazinele din spatele Muzeului de Stiintele Naturii nu mai sunt functionale.

Pentru a reda parcului faima de odinioara este necesara reamenajarea si modernizarea lui, astfel incat aici sa poata fi organizate manifestari sociale, cultural artistice si sportive pe tot parcursul anului. Parcul Monument isi are numele de la un monument realizat de arhitectul francez Villaye, in 1833, care infatisa o spada cu doua taisuri, aflata pe un soclu langa care se gaseau doi lei. Desi monumentul nu mai exista, fiind distrus in 1916 de turci, denumirea parcului a ramas legata de acesta. Parcul a purtat o perioada denumirea de „Kiseleff”, in amintirea guvernatorului rus din perioada Regulamentelor Organice, care se afla la originile Brailei moderne.