apostu_sabin.jpgClujenii vor avea, in cel mult doi ani, prima parcare subterana, in Piata Mihai Viteazu, ca urmare a semnarii pe 27 mai 2009 a contractului de construire a acesteia intre Primaria Cluj-Napoca si firma portugheza COGEDIR..

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat, intr-o conferinta de presa prilejuita de semnarea contractului, ca investitia, in valoare de opt milioane de euro, va fi suportata integral de firma portugheza si ca parcarea va reprezenta si o premiera nationala.

„Dupa un an de la inceperea constructiei vom avea un parking modern de circa 450 de locuri, care va asigura necesarul de parcari din zona centrala atat de greu incercata de asaltul masinilor si vom detine primul parking subteran modern din Romania, cu tot ceea ce inseamna revitalizarea implicita a zonei comerciale din centrul orasului”, a declarat Sorin Apostu. Lucrarile efective vor dura un an de zile, un alt an fiind necesar pentru obtinerea avizelor, atat primarul cat si partea portugheza dand asigurari ca circulatia auto nu va fi afectata aproape deloc in timpul lucrarilor.

In schimbul celor opt milioane de euro pe care le va investi, firma portugheza a primit in concesiune exploatarea terenului si a parkingului timp de 49 de ani, contra sumei de 110 euro/mp, dupa care acesta va trece gratuit in proprietatea primariei clujene. In total, firma portugheza va achita Primariei Cluj-Napoca suma de 660.000 de euro, platibili in 25 de ani. Suprafata concesionata pentru construirea parkingului este de 6.000 mp, pe care vor fi construite 534 de locuri de parcare, pe trei nivele.

Primarul Sorin Apostu a declarat ca firma portugheza va face licitatie pentru achizitia serviciului de constructie a parkingului, insa intelegerea este ca, in cazul in care vor exista asemenea doritori, sa fie preferata o firma clujeana, daca aceasta va accepta sa lucreze la pretul de adjudecare a licitatiei. Firma portugheza a mai construit cinci parkinguri sub si supraterane, doua hoteluri si un stadion.