Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege potrivit căruia Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) va asigura fondurile necesare, începând din 2023, pentru lucrările de înregistrare sistemică pentru trei unităţi administrativ teritoriale din cadrul fiecărui judeţ, nominalizate de către Consiliile Judeţene.

S-au înregistrat 195 voturi „pentru”, 37 „contra” şi 21 abţineri.

„Începând cu anul 2023, Agenţia Naţională asigură fondurile bugetare necesare executării lucrărilor de înregistrare sistematică, în cadrul Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, pentru un număr de trei unităţi administrativ teritoriale din cadrul fiecărui judeţ, nominalizate de către Consiliile Judeţene”, prevede proiectul.

Deputatul PNL Florin Roman a afirmat că acest proiect duce la creşterea gradului de cadastrare a satului românesc.

„Anul viitor, în 2023, vom avea mai puţini bani pe fonduri europene pentru partea de cadastrare şi am considerat necesar să găsim resursele necesare suplimentare pentru a creşte gradul de cadastrare. În urma discuţiilor cu cei de la ANCPI, am găsit aceste resurse, e adevărat nu cât ne-am fi dorit, dar şi 120 de noi UAT-uri care vor fi cadastrate din bugetul propriu al ANCPI înseamnă un pas înainte spre cadastrarea satului românesc”, a explicat Roman.

El a spus că ANCPI va finanţa, începând cu anul 2023, cadastrarea imobilelor din România, acest sprijin fiind în completarea banilor alocaţi cadastrării din fonduri europene şi efortului autorităţilor locale.

„În momentul de faţă, au fost cadastrate doar 50% din proprietăţile aflate pe teritoriul României, iar această lege are scopul de a dinamiza acest proces, mai ales în zona rurală. Satul românesc nu se poate dezvolta şi aduce investiţii fără inventarierea resurselor funciare”, a mai explicat Roman.

Camera Deputaţilor este for decizional. AGERPRES