Lucrarile de reabilitare si dezvoltare turistica a manastirii Golia vor incepe pe 19 mai, a anuntat presedintele Consiliului Judetean Iasi, Lucian Flaiser.
Proiectul de reabilitare si dezvoltare turistica a ansamblului monument istoric Manastirea Golia, care se afla in administrarea Consiliului Judetean, este un proiect finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE 2006, lucrarile urmand sa dureze in jur de 18 luni.

Valoarea investitiei este de peste 5,2 milioane euro, din care 3,3 milioane euro reprezinta contributia PHARE, iar 1,1 milioane euro provin de la Fondul National. Diferenta, sustine Lucian Flaiser, va fi acoperita de Consiliul Judetean si Consiliul Local Iasi.

Ctitorie veche a marelui logofat Ioan Golia, din secolul al XVI-lea, biserica „Inaltarea Domnului” a fost refacuta la alte dimensiuni de Vasile Lupu, intre anii 1650-1653, si terminata in 1660 de fiul sau Stefanita. Biserica actuala reprezinta o imbinare de stiluri, indeosebi gotic si bizantin. Interiorul, traditional moldovenesc, cu abside laterale „inecate” in zid, cu un cafas in tinda, unic in Moldova secolului al XVII-lea si bogate chenare orientale in jurul celor doua usi ale bisericii.

Pictura, refacuta in mai multe randuri, pastreaza putine fresce originale. Din mobilierul initial intalnim: tronurile domnesti, un policandru cu insemnele lui Vasile Lupu si patru sfesnice comandate in Danemarca. Planul exterior este rectangular, cu ziduri inalte, care se sprijina pe epifastri de factura corintica de peste 12 metri inaltime, ancorati intr-o cornisa. Acoperisul este strajuit de sapte turle unicat ca model, dar diferentiate intre ele, ceea ce atesta supozitia ca au fost realizate treptat, in etape diferite, influentate si de restaurari. Inaltimea bisericii este de aproximativ 30 de metri, lungimea de 30 de metri, iar latimea de 13 metri. Aproape de turn se afla o cismea ce dateaza din vremea lui Alexandru Moruzi.

Manastirea a fost afectata de incendiile din 1687, 1733, 1822 si de cutremurul din 1738. Cazuta in ruina dupa secularizarea din 1863, manastirea a fost inchisa intre anii 1900 – 1947, devenind apoi biserica parohiala pana in 1992, cand si-a recapatat destinatia straveche. In prezent, manastirea gazduieste si Institutul Cultural Misionar Trinitas.