Primăria Sibiu a finalizat instalarea a 10 stații publice de încărcare a autovehiculelor electrice în 8 locații din Sibiu și le-a pus în funcțiune pe 13 octombrie.

Cele 10 stații de încărcare duble au fost instalate în următoarele locații:

  • Parcarea Cazarma 90 – 2 stații
  • Str. 9 Mai, în parcarea de lângă parcul din Piața Gării  – 2 stații
  • Parcarea din Piața Aurel Vlaicu (din fața băncii Raiffeisen) – 1 stație
  • Parcarea de pe str. Rahovei, în zona intersecției cu Aleea Șelimbăr – 1 stație
  • Parcarea de pe Calea Cisnădiei, în zona intersecției cu str. Siretului – 1 stație
  • Parcarea de pe Calea Șurii Mici, în zona intersecției cu Drumul Ocnei (lângă Direcția Sanitar-Veterinară) – 1 stație
  • Parcarea din spatele Centrului Cultural Ion Besoiu – 1 stație
  • Parcarea de pe str. V. Cârlova (în fața Stadionului Voința) – 1 stație

Fiecare stație are un punct de încărcare multistandard, în curent continuu, la o putere de 50 kW (încărcare rapidă) și un punct de reîncărcare pentru curent alternativ, la o putere de 22 kW (încărcare lentă). Un detaliu tehnic important pentru deținătorii de astfel de vehicule: stațiile sunt prevăzute cu priza curent alternativ Tip 2, cablu de încărcare tip CCS și cablu de încărcare tip CHAdeMO.

De acum, sibienii își pot încărca autovehiculele electrice sau hibride și la aceste stații, la tariful de 1 leu/ Kwh, aprobat prin HCL 101/2022. Încărcarea și plata pentru curentul consumat se fac exclusiv cu ajutorul aplicației mobile ELMotion, ce poate fi descărcată gratuit din Google Play și App Store, pe care utilizatorul își va crea un cont.

Valoarea investiției este de 1,5 milioane de lei, contractul pentru proiectare și execuția lucrărilor fiind semnat cu firma SC Street Lighting. Investiția este finanțată în proporție de 90% printr-un program inițiat de Administrația Fondului pentru Mediu.

Primăria Sibiu a depus proiecte pentru obținerea finanțării prin PNRR care includ instalarea a încă câteva zeci de stații de încărcare, acestea urmând să se concretizeze pe măsura obținerii fondurilor și contractării execuției investițiilor.