nitu c-tin.jpgPrimăria oraşului Horezu a inaugurat luni, cu ocazia sărbătoririi a 523 de ani de atestare documentară a oraşului, centrul istoric al localităţii, parcul central şi un centru de informare turistică.

„Suntem singurul oraş din judeţ care are un centru istoric salvat de buldozerele comuniste. Mulţi definesc această zonă Lipscani-ul Vâlcii. Mă bucur de cum arată, acum localnicii şi turiştii se pot plimba printre clădirile vechi, se pot simţi răsfăţaţi în această staţiune emblemă a României care a dat un brand – ceramica, un stil arhitectonic – brâncovenesc şi în curând una din cele mai noi staţiuni pentru sporturile de iarnă, pe vârful Romani”, a declarat edilul din Horezu, Constantin Niţu.

Întreaga investiţie a fost de 2 milioane lei. Pe lângă reabilitarea infrastructurii stradale, a mai fost construit un centru de informare turistică, s-au amenajat un parc central şi două parcări, dintre care una la Mănăstirea Hurezi.

Actul de naştere a localităţii vâlcene a fost consemnat în cancelaria voievodului Vlad Călugărul (1481; 1482-1495), domnitorul Ţării Româneşti. Acesta a emis documentul la 5 septembrie 1487, care atestă pentru prima dată moşiile Huhurezi şi Râmeşti. Dezvoltarea satelor horezene este legată de traseele de transhumanţă, de drumurile haiducilor care traversau zona, precum şi de drumul sării. AGERPRES