Municipalitatea ieşeană va înfiinţa rute de transport public pentru zona metropolitană ca urmare a fondării Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Iaşi (AMTPI), în baza a votului dat pe 30 iulie de consilierii locali.

Conform proiectului de hotărâre, alături de municipiul reşedinţă, pe lista fondatorilor AMTPI se numără Consiliul Judeţean Iaşi şi primăriile comunelor Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomeşti, Ţuţora, Ungheni, Valea Lupului şi Victoria.

Proiectul a fost votat cu amendamentul ca din această asociaţie să facă parte şi localitatea Leţcani. „După votarea şi semnarea acordului de asociere din partea celor care devenim membri în această asociaţie de dezvoltare intercomunitară, trebuie să ne facem strategia de mobilitate pentru toată zona urbană funcţională care include 15 localităţi, dar sunt sigur că ni se vor alătura şi altele. Am demarat strategia de mobilitate urbană pentru Iaşi şi zona metropolitană. Va fi proiectul fundamental pe care vom putea depune proiecte cu finanţare europeană. Încercăm să aducem fiecare localitate cât mai aproape de Iaşi, atât prin achiziţia unor mijloace de transport în comun, cât şi prin elaborarea unui plan unic de transport între noi şi 14 localităţi”, a explicat consilierilor locali primarul Mihai Chirica.

El a spus că principala problemă a localităţilor limitrofe Iaşiului este cea de mobilitate, iar prin rezolvarea acesteia, ulterior, va putea creşte nivelul de trai al celor 110.000 de locuitorilor din aceste zone, care vor ajunge mai uşor şi mai ieftin în municipiul reşedinţă, unde îşi vor putea găsi locuri de muncă.

„Cred că un rol decisiv îl va avea transportul pe calea ferată. Ar trebui să ne luptăm cu toţii la nivel central să obţinem finanţări pentru transformarea liniilor de cale ferată în axe de circulaţie pentru mediul urban şi cel metropolitan. Sper să obţinem finanţări europene pentru astfel de trenuri urbane”, a declarat viceprimarul Radu Botez.

Noul organism va avea sediul în Iaşi, în imobilul din strada Agatha Bârsescu, nr. 12, unde se află actualul sediu al Zonei Metropolitane Iaşi. Pentru constituirea patrimoniului social iniţial al acestei asociaţii, municipalitatea va aloca suma de 500 de lei.

„Asociaţia se constituie în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de transport public pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente acestui tip de serviciu, pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia”, se arată în documentul menţionat. AGERPRES