Edilii sustin ca astfel se va reduce suprafata asfaltata cu 40 de procente, va creste spatiul de parcare cu 20%, iar costurile materializarii unui asemenea de proiect ar fi cu 20 de procente mai scazute decat cele ale proiectului original conventional.
Viceprimarul Adrian Orza a informat ca, prin implementarea noului concept, ar urma sa se creeze peste 300 de noi locuri de parcare, in conditiile in care, in ultimii ani, numarul masinilor din oras a ajuns la peste 100.000, la care se adauga cele inregistrate in alte judete si cele aflate in tranzit.
„O alternativa viabila pentru marirea suprafetei de parcare sunt parcarile ecologice sau parcarile verzi. Ele reprezinta o noutate in materie de inlocuire a asfaltului din parcarile auto, iar suprafetele care utilizeaza acest gazon sunt mai apropiate de natura, reducand scurgerile apelor pluviale si emisiile poluante, micsorand temperatura la nivelul suprafetei si mentinand o insula verde in zonele aglomerate”, a argumentat Adrian Orza.
Prin folosirea suporturilor speciale se obtine un gazon uniform, cu calitati mecanice comparabile cu asfaltul, capacitatea de incarcare fiind de 40 de tone pe metru patrat. Pavajul cu gazon este alcatuit din sisteme grila din plastic cu celule rigide umplute cu pietris, pamant si iarba.
Parcarile ecologice sunt, in prezent, in centrul atentiei arhitectilor urbani in toate zonele aglomerate ale marilor orase occidentale, constituind o solutie concreta si eficienta ecologic si economic, deoarece parcarile clasice, cu suprafata asfaltata, accentueaza poluarea, marind gradul de disconfort prin temperatura ridicata si mirosul rezultat din emisiile de hidrocarburi.
Datorita acestor avantaje, si in Timisoara vor fi exploatate oportunitatile disponibile pentru infiintarea de parcari ecologice, administratia identificand 13 spatii situate intre blocurile cartierelor. Prin realizarea acestor parcari ecologice se vor amenaja, concomitent, 2.100 de metri liniari de gard viu si se vor planta peste 780 de arbori si arbusti, ceea ce va conduce la imbunatatirea calitatii aerului, la o estetica mai deosebita a spatiului si la ameliorarea standardului de viata al locuitorilor urbei.