Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunţat că gunoiul menajer al persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină va fi ridicat cu maşini speciale.
„Având în vedere că la nivelul Sectorului 4 avem în acest moment 50 de persoane aflate în carantină şi peste 200 de persoane aflate în izolare, a apărut o necesitate extrem de importantă şi anume cum reuşim să gestionăm gunoiul menajer pe care-l produc centrele de carantină şi cum gestionăm gunoiul care ar putea fi contaminat al persoanelor aflate în izolare, de aceea, am decis ca regimul privind gunoiul menajer al centrelor de carantină, respectiv al persoanelor aflate în izolare, să fie identic cu al deşeurilor biologice, ca atare, împreună cu societatea de salubrizare, am transformat două autoutilitare în două autospeciale capabile să facă transportul gunoiului contaminat”, a spus Băluţă, într-o declaraţie de presă postată pe Facebook.
El a precizat că este vorba despre două maşini, fiecare dintre ele cu o capacitate de 840 de litri, care reuşesc să transporte aceste deşeuri la temperatura de minus 4 grade.
Băluţă a afirmat că acest gunoi e transportat la incineratoare autorizate la Ploieşti şi Craiova. „Aceste maşini sunt operate fiecare dintre ele de câte patru angajaţi ai societăţii de salubrizare. Aceştia sunt echipaţi corespunzător. Ridicările se fac de la fiecare gospodărie individual, pentru că aceşti oameni, vorbim de cei 200 aflaţi în izolare, sunt în evidenţa noastră şi sunt anunţaţi de fiecare dată când această autospecială vine, iar în privinţa centrului de carantină gunoiul se ridică ori de câte ori este nevoie, în acest moment o dată la două zile, iar pentru gospodăriile individuale de două ori pe săptămână, însă, dacă situaţia o solicita, vom suplimenta numărul de autospeciale dedicate acestui tip de transport şi vom creşte frecvenţa acestor ridicări”, a spus edilul.
Potrivit unui comunicat al Primăriei sectorului 4, persoanele aflate în autoizolare şi cele aflate în carantină vor primi saci speciali în care îşi vor depozita gunoiul menajer şi îl vor scoate la uşă, de unde va fi ridicat de angajaţii de la salubritate.
„În cazul locaţiilor mari, cum ar fi centrele de carantină, vor putea fi montate şi containere speciale. Valoarea investiţiei în cele două maşini, pubele şi recipienţi speciali de colectare este de aproximativ 100.000 de euro”, potrivit autorităţii locale. AGERPRES