Declara primarul municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, pentru www.Administratie.ro.
– Care este stadiul implementarii in Primaria Timisoara a unui sistem de management al calitatii, ca incercare de a reduce birocratia din institutie?
– Calitatea serviciilor oferitre de Primaria Timisoara este o veche preocupare a noastra. Noi, in ultimii ani, am derulat proiecte atat cu Ambasada Statelor Unite cat si cu Agentia de Dezvoltare a Canadei tocmai in ideea de a reduce birocratia din cadrul institutiei. Am apelat atunci la sprijinul specialistilor straini tocmai din dorinta de a eficientiza actul decizional. Dar, din 200 pana in prezent, in activitatea Primariei Timisoara au aparut noi sarcini, a crescut organigrama, asa ca anul trecut am dorit implementarea unui sistem de management al calitatii. Din pacate, Consiliul Local nu a considerat oportuna atunci aceasta initiativa a Executivului primariei si a respins proiectul de hotarare in acest sens. Cu putin timp dupa aceea, tot mai multe voci, inclusiv din Consiliul Local, au inceput sa vorbeasca despre necesitatea unui astfel de sistem de management al calitatii. Astfel, in ultima sedinta ordinara de consiliu local a fost aprobata propunerea privind implementarea sistemului de management al calitatii. Exista si o comisie formata din consilieri locali care supravegheaza acest proces. Momentan, am primit mai multe oferte, urmeaza sa facem o licitatie sa gasim cea mai buna varianta in vederea implementarii acestui sistem la Primaria Timisoara.
– Ce ne puteti spune despre posibilitatea ca in viitor municipiul Timisoara sa beneficieze de bugete separate pe cartiere?
– Modul de construire a unui buget in Romania este reglementat prin lege. Din pacate, descentralizarea in Romania nu a ajuns inca la un nivel in care administratia publica locala sa poata lua astfel de decizii. Oricum, la Timisoara, in constructia bugetului local, incercam sa distribuim in mod echitabil investitii spre toate cartierele Timisoarei, fara a favoriza vreuna in mod special. Totusi, cred ca inca suntem foarte departe de momentul in care fiecare cartier va avea un buget propriu, desi, in spiritul descentralizarii, acest lucru ar fi de dorit.